I ovogodišnji program obilježavanja “Mjeseca borbe protiv ovisnosti” obilovat će brojnim događanjima u koje će i ove godine biti uključeno niz institucija, škola, zdravstvenih ustanova, gradskih službi, policije, udruga, medija.

Simbolično, ovogodišnji su sadržaji počeli danas održanom sjednicom Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti grada Nova Gradiška koju je vodila predsjednica ovog tijela, koordinator županijskih školskih preventivnih programa, zamjenica gradonačelnika mr. Ljiljanja Lukačević.

Sjednica je počela stručnim predavanjem na temu “Klinička slika intoksikacije psihoaktivnim tvarima” dr Nine Oršanić, specijalista psihijatrije u Općoj bolnici Nova Gradiška. Što su psihoaktivne tvari, njihovi učinci na mlade, što utječe na pojavu ovisnosti, postupak s ovisnicima, neke su od tema o kojima je na vrlo zanimljiv i pristupačan način progovorila dr. Oršanić.

 – Sedativi, alkohol, nikotin, “pošasti” su suvremenog doba, a u posljednje vrijeme sve više je prisutan problem politoksikomanije, ovisnosti o više psihoaktivnih tvari – ističe dr. Nina Oršanić, stoga se na vrijeme trebamo oduprijeti ovakvim stvarima i prevencijom utjecati na njihovo smanjenje.

U drugom dijelu sjednice novi projekt novogradiške Udruge “Pozitiva” – “Od igre do ovisnosti” predstavila je socijalna radnica Darija Marić. – Sedmi je ovo projekt Udruge “Pozitiva” vezan uz suvremene oblike prevencije ovisnosti, a projektom će biti obuhvaćeni mladi adolescenti s novogradiškog područja u dobi od 15 do 19 godina – istaknula je Darija Marić.

Razlog pokretanja projekta – sve više mladih ovisno je o ovom suvremenom obliku ovisnosti, a cilj svega je osvijestiti opasnosti nastanka ovisnosti o računalnim igrama, educirati rizičnu skupinu muških adolescenata o simptomima i tijeku razvoja ovisnosti. Stoga, će projektom biti realizirano niz aktivnosti poput radionica, edukacijskih seminara, radio emisija, savjetovanja, fokus grupa i socijalizacijskih grupa u prirodi.

Zdravi entuzijazam uvijek doprinosi životu, no ovisnosti uvijek nešto odnose, zajednički je zaključak sudionika današnjeg sastanka, stoga se valja nadati da će i brojne aktivnosti ovogodišnjeg “Mjeseca borbe protiv ovisnosti” polučiti i očekivane rezultate.

Autor: Sanja Bukvić

Komentari
Prethodni članakDan sjećanja na žrtvu Vukovara, kolona po prvi put razdvojena
Sljedeći članakU susret 95. rođendanu