Jedna od osnovnih pretpostavki intenzivne stočarske proizvodnje u govedarstvu ali i ostalim stočarskim granama je kontinuirano osiguranje farme ili štale s dovoljnom količinom pitke vode. Specijalizirani sustav za napajanje ili improvizirana mjesta za napajanje životinja moraju osigurati konzumiranje vode po volji i prema trenutnim potrebama organizma.
Upravo je to ono što svaki farmer mora prepoznati kod ponašanja goveda u proizvodnji mlijeka ili tovu, i pored dnevno normiranih količina vode reagirati na vrijeme tako što će smanjiti ili povećati dostupnu količinu vode po potrebi.
Takozvana dnevna neuravnomjernost potrošnje vode uvelike ovisi o trenutku proizvodnje, zdravstvenom stanju, dobi životinje, vrsti hrane i promjeni mikroklimatskih uvjeta u štali što je trenutno aktualno zbog ljeta i povećanja temperature zraka. Za ljeto su karakteristične temperature zraka i preko 30 ºC što bi za svako govedo moglo predstavljati ogroman toplotni stres.
50% uvećane potrebe za vodom
Za fiziološke potrebe organizma u “normalnim” mikroklimatskim uvjetima goveda konzumiraju cca. 50-70 l vode dnevno. Ako je visok stupanj proizvodnje, kao što su krave u laktaciji, količina vode za konzumiranje se kreće od 70-100 l. Međutim, pored ovih normiranih intervala potreba za vodom, dnevna količina potrebne vode u ljetnim mjesecima se drastično povećava pa nisu rijetki slučajevi da je konzumiranje vode u tom periodu i preko 150 l vode dnevno. Na taj način goveda kratkotrajno smanjuju tjelesnu temperaturu, što je u mnogim pokusima potvrđeno.
Napajanje goveda hladnom vodom (oko 50 l) više od prosjeka smanjuje temperaturu kože i do 1,7ºC. Najbolji način osiguranja dovoljne količine vode govedu je slobodan pristup i napajanje po volji. U tom slučaju zbog povećanja konzumiranja vode mora se obratiti i pažnja na sastav obroka i na osnovu toga zaključiti o kojoj se količini vode radi, ostavljenoj na napajanje goveda po volji.
Tablica 1: potrošnja vode u odnosu na SM u obroku i temperaturama zraka od 20-25 ºC
Potrošnja SM/kg | Potrošnja vode u litrama | |
Krave u početku i do polovice suhostaja | 7,2-9,9 | 40-55 |
Krave u periodu prije teljena | 10,8-14,9 | 60-75 |
Krave u laktaciji | 20,3-27 | 130-190 |
Osigurati neometan pristup vodi
Pored visokospecijaliziranih sustava napajanja na velikim farmama gdje se računalno ovisno od variranja temperature zraka omogućava govedima pristup dovoljnim količinama vode, na manjim tehnološki neopremljenim farmama i štalama to je drugačije.
Prvenstveno dostupna količina vode zavisi od procjene farmera i lakog pristupa mjestu za napajanje. Potrebno je osigurati neometan pristup do mjesta za napajanje, posebno ako se goveda drže u grupi. Posebnu pažnju u tom slučaju potrebno je posvetiti higijenskim uvjetima posuda za napajanje, te oko mjesta napajanja goveda. U slučajevima hranidbe goveda na otvorenom na ispaši potrebno je osigurati pristup vodi gdje je mjesto napajanja u hladu ili sjeni i zbog smanjenja mogućnosti pojave toplotnog stresa goveda ali i temperature vode za konzumiranje.
Tablica 2: Preporučene količine vode ovisno o proizvodnji i temperaturi kod visokomliječnih goveda
Temperatura | Proizvodnja mlijeka lit. | ||
0 | 10 | 20 | |
Potreba za vodom lit. | |||
0 ºC | 37 | 47 | 63 |
15 ºC | 46 | 65 | 81 |
30 ºC | 63 | 83 | 99 |