Ministarstvo znanosti i obrazovanja provelo je online anketu od 27. ožujka do 2. travnja (zatvorena je dan prije objave Uputa za vrednovanje i ocjenjivanje) među učiteljima i nastavnicima o prva tri tjedna nastave na daljinu.

U anketi je sudjelovalo 4.139 učitelja i nastavnika sa svojim AAI identitetom, priopćili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

“- 95% ispitanika su u potpunosti (34,2%) ili uglavnom zadovoljni (61,5%) kako izvode nastavu na daljinu;- gotovo 90% ispitanika misli da se i njihovi učenici dobro (18,6%) ili uglavnom dobro (71,1%) snalaze u nastavi na daljinu;
– 93% ispitanika je zadovoljno (44,6%) ili uglavnom zadovoljno (48,3%) opremom kojom raspolažu u izvođenju nastave na daljinu;
– 87% ispitanika se u potpunosti ili uglavnom slaže da je potpora koju im daju CARNet i Ministarstvo znanosti i obrazovanja dobra. Oko 13% onih koji su nezadovoljni tom potporom najčešće su istaknuli tehničke teškoće kao problem u prvome tjednu nastave na daljinu;
– na pitanje je li dobro da postoje videolekcije na raznim TV-kanalima na nacionalnoj razini, čak 90% ispitanika navodi kako je to dobra praksa, od čega se 49,1% u potpunosti slaže, a 40,8% uglavnom slaže.Na kraju ankete sudionici su mogli izabrati tri potpore koje očekuju u travnju 2020. Najviše sudionika koji su odgovorili na to pitanje, njih 95%, tražilo je Upute/edukaciju o metodama vrednovanja u nastavi na daljinu tako da je opravdan prioritet MZO-a priprema i objava uputa 3. travnja.

Nadalje, 45% učitelja i nastavnika traži još više videolekcija tako da će se isporuka videolekcija nastaviti i u sljedećem razdoblju. Treće mjesto zauzela je potpora u vidu specijaliziranih programa (softvera) za nastavu na daljinu, a prvi korak prema tome je zbirka od 25 programa u Dodatku B Uputa za vrednovanje i ocjenjivanje. Pripremljena je i dodatna edukacija na tu temu u virtualnim učionicama.

Također, svaki treći nastavnik traži i više uputa i edukacija o radu s učenicima s teškoćama. Iako u svakoj školi postoje stručni suradnici koji mogu pomoći u prilagodbi rada učenicima s teškoćama, potrebna je i dodatna edukacija o toj temi, kao i temi metoda rada u nastavi na daljinu. Ističemo i suradnju s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu vezano uz ovu temu, o čemu ćemo kontinuirano obavještavati.

„Povratne informacije iznimno su nam važne prilikom planiranja i izvođenja nastave na daljinu pa je u tom smislu i ova anketa poslužila kao dobra povratna informacija učitelja i nastavnika vezano uz procese koje vodimo. Važno je da se svi u ovoj situaciji prilagodimo novonastalim okolnostima. Zato pažljivo pristupamo i dajemo potporu i pomoć svima.

Poruka koju ponavljamo od početka je – niste sami, jedino zajedno možemo uspjeti u ovoj globalnoj krizi“, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Struktura ispitanika: 1.403 OŠ – razredna; 1.310 OŠ – predmetna; 997 SŠ – strukovna; 429 SŠ – gimnazija, objavljeno je u priopćenju.

Izvor: Mediaservis
Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari
Prethodni članakUIO poziva: “Omogućite radnicima u trgovinama da uskršnje blagdane provedu sa svojim obiteljima!”
Sljedeći članakI novinari hodaju po gradu, stoje na presicama bez zaštitne opreme…