Kreativna udruga mladih Limes iz Slavonskog Kobaša, čiji je intenzivan rad na mnogim hvalevrijednim projektima u tom drevnom slavonskom selu uz rijeku Savu, u općini Oriovac izrazito zapažen u javnosti, održala je u srijedu, 28. prosinca redovitu godišnju izvještajnu skupštinu te tom prigodom svim svojim članovima, gostima i javnosti predstavila rad i provedene aktivnosti u 2016. godini.

KUM Limes okuplja 54 člana, od toga 33-oje aktivnih koji se uistinu mogu podičiti brojnim hvalevrijednim projektima i akcijama što su ih u protekloj godini u zajedništvu, slozi i ustrajnosti organizirali i ostvarili na dobrobit i u cilju što kvalitetnijeg života svih žitelja Slavonskog Kobaša. Mladi su uzeli stvar u svoje ruke i pokazali kako se konkretnim djelima voli svoje selo i o(p)staje na djedovini, u inat izazovima surove suvremene svakodnevice. Brojne humanitarne, radne i ekološke akcije, radionice za djecu, pomaganje starima i nemoćnima, druženja, kulturne i zabavno glazbene večeri za mlade, sportska natjecanja, ekskurzije, izleti, prigodne blagdanske akcije, pa i sudjelovanje u projektima s međunarodnim predznakom – samo su dio plodova rada Kreativne udruge Limes, čiji je predsjednik Josip Jagodar ponosno predstavio na skupštini. „Pet najvećih projekata KUM Limes koje bih posebno istaknuo iz 2016. godine su: 5. Sava beach party kojim smo ljetos okupili više od 700 mladih, potom humanitarna akcija za pomoć obitelji Nikičić, kojoj smo obnovili obiteljsku kuću i tako im  osigurali normalne uvjete za život; realizirali smo i veliki projekt Lokovez vrijedan 40 tisuća kuna – uređenje Markova trga u Slavonskom Kobašu; organizacija uskrsnih igara za djecu te doček svetog Nikole u našem selu. To su samo neki od, nazovimo ih ‘brendiranih’ projekata naše udruge u nizu brojnih koje smo uspješno realizirali, a spomenuo bih još i šesti – to je  prva biciklijada općine Oriovac kojom smo ovoga ljeta okupili više od 150 biciklista u vožnji kroz naselja naše općine“,  naglasio je Josip Jagodar.

Posebno je vrijedno divljenja što su svoj predan rad i angažman članovi ove udruge izuzetno dobro kapitalizirali: privukli su simpatije brojnih donatora, od institucija i tvrtki, do samih mještana koji su udruzi donirali značajne novčane iznose. Rezultiralo je to „nenormalno“ pozitivnim rebalansom proračuna udruge koji se, naime, povećao za deset puta (!) u odnosu na plan s početka godine. Limesovci su oduševljeno izglasali rebalans svog proračuna u koji su ove godine ukupno inkasirali 105 tisuća kuna, od čega su transparentno utrošili 96 tisuća te u 2017. prenose višak prihoda od 9 tisuća kuna. „Kad smo planirali proračun, mislili smo da smo ga ‘napuhali’ s 15 tisuća kuna, no ubrzo su nam na račun udruge počele stizati brojne uplate i donacije veće od očekivanja pa i za naš projekt uređenja Markova trga za koji smo dobili 13 tisuća kuna od Zaklade Slagalica, tri puta više nego što smo se nadali. Već sam tada znao da će nas čekati rebalans. Jedna od najvećih pojedinačnih donatorica koja je pomogla udruzi je gospođa Alenka Jasar iz Švicarske, i koju smo službeno proglasili počasnom članicom udruge Limes“, kazao je Jagodar, te apostrofirao kako je sve transparentno, odobreno od Nadzornog odbora, svi izvodi s računa, svaka ulazna i izlazna faktura su javno dostupne i vidljive svima.

Kad su, dakle, shvatili koliko je njihov rad prepoznat i poduprt od mnogih donatora, članovi udruge jednoglasno su podržali i prijedlog proračuna za 2017. planiran u iznosu od ukupno 80 tisuća kuna. Vjeruju da će im to biti sasvim dovoljno za provedbu planiranih aktivnosti u idućoj godini. Uz već neke tradicionalne, poput Sava beach partya, biciklijade i humanitarnih akcija, od novih su najavili obnovu Spomenika poplavi, uređenje stare škole, uređenje obale Save, organizaciju besplatnog tečaja informatike i engleskog jezika za sve zainteresirane, te neizostavno osmišljavanje i pripremanje projekata i prijavljivanje na natječaje za potpore iz državnih i EU fondova.

„Rad Kreativne udruge mladih je zaista izvanredan, ovo je  uvjerljivo najaktivnija udruga na području općine Oriovac, udruga mladih koja će, iskreno se nadamo, potaknuti i mlade u drugim općinama i mjestima da  počnu s ovakvim radom, da čine ovakvo dobre stvari u svojoj sredini, a posebno je to važno u ovim teškim vremenima u kojima živimo. Općina Oriovac može i hoće i više pomoći članovima udruge Limes i njihovim aktivnostima i projektima koje budu i dalje provodili. Dapače, predsjednik Udruge  Josip Jagoda je pozvan i na svaku sjednicu Općinskoga vijeća, uključen je u rad Općine i kao predsjednik općinskog Savjeta mladih. To će svakako doprinijeti još boljoj suradnji između Općine i udruge Limes, i još izdašnijim iznosima potpore iz općinskog proračuna, da ih potaknemo na ustrajnost i postojanost, rekao je Jadranko Mličević, zamjenik načelnika općine Oriovac, koja je u 2016. udruzi Limes izdvojila 36 tisuća kuna.

Potporu radu udruge iskazali su i brojni gosti na skupštini: predsjednik Mjesnog odbora Slavonski Kobaš Mato Klarić, predsjednik LAG-a Posavina Goran Jelinić, predsjednica Europskog doma Slavonski Brod  Božica Sedlić, ravnateljica Tehničke škole Slavonski Brod Mirjana Onukijević, predstavnici udruga mladih iz Stupničkih Kuta, Zbjega i drugih susjednih mjesta i općina, te predstavnici svih udruga (DVD-a, KUD-a, Lovačkog društva, Kajak kluba, Nogometnog kluba Slavonac, Župe…) koje djeluju u Slavonskom Kobašu i s kojima KUM Limes ima izvrsnu suradnju.

Želimo mladim Kobašanima okupljenima u udruzi Limes neka ustraju i u 2017. godini postignu još veći uspjeh u svim planiranim aktivnostima.

Ivica Vlašić/Poslovni portal

Komentari
Prethodni članakŠto se sve odradilo tijekom 2016. u Općini Staro Petrovo Selo
Sljedeći članakPonovno okupljanje KUD-a “Starča” Gornji Bogićevci