Na spomendan blaženih mučenica Jule Ivanišević i četiriju susestara: Berhmane Ladenix, Antonije Fabijan, Krizine Bojanc i Bernardete Banja, 15. prosinca 2022. godine, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu i otvorio Godinu bl. Jule Ivanišević za Požešku biskupiju. S njime su uz mjesnog župnika Ivana Nikolića koncelebrirali svećenici Novokapelačkog dekanata na čelu s dekanom Goranom Mitrovićem. Na početku misnog slavlja župnik Nikolić pozdravio je biskupa Antuna, svećenike, časne sestre na čelu sa s. Gordanom Igrec, provincijalnom glavaricom Družbe Kćeri Božje ljubavi i sve druge sudionike slavlja. Zahvalio je biskupu Antunu za dolazak i predvođenje misnog slavlja, te ga je zamolio da im pomogne kako bi petrovoselski vjernici još žarče mogli moliti za zagovor, a u konačnici postići zajedništvo života s njima na nebesima. Potom je dvoje mladih u narodnim nošnjama u znak dobrodošlice biskupu predalo cvijeće.

Zahvalivši župniku Ivanu na riječima dobrodošlice, biskup Antun je rekao da se pridružuje njegovu usmjerenju pogleda sudionika slavlja prema blaženim mučenicama, napose Juli Ivanišević, blaženici rođenoj u petrovoselskoj župi i krštenoj u ovoj župnoj crkvi. Podsjetio je da je minuloga 25. studenoga započela 130. obljetnica Julina rođenja koja će se navršiti 25. studenoga iduće godine, kao i 10. obljetnica njezina proglašenja blaženom zajedno s drugim susestrama. Izrazio je uvjerenje da se ponajprije vjernici Župe Staro Petrovo Selo raduju što je Bog izabrao jednu od njihovih, ljudski gledano nemoćnih i jednostavnih djevojaka, i vodeći je životnim putevima doveo do Bosne u kojoj je, opet ljudski gledano skončala, a zapravo se ondje proslavila. Kazao je da zahvaljuje Bogu za taj veliki dar, potaknuvši nazočne da ovu sv. misu slave u onom duhu na koji nas Crkva potiče, ne gledajući u bl. Juli ono što je ona ljudski učinila, nego ono što je Bog na njoj ostvario te se u njoj proslavio. Još je rekao da u tom duhu i s tim osjećajima želimo danas otvoriti Godinu bl. Jule Ivanišević na dan njezina prijelaza s ovoga svijetu u vječnost, na dan njezine proslave. Svim sudionicima slavlja, napose časnim sestrama Kćerima Božje ljubavi poželio je da promatrajući bl. Julu provedu spomenutu Godinu u sabranosti srca pred Bogom koji sa svakim pojedinim od nas želi ostvariti svoj veliki naum.

Na svršetku sv. mise biskup je poželio nazočnima da s ovog slavlja ponesu u svoj život geslo bl. Jule „Želim služiti Isusu“. Kazao je da će tijekom njezine Godine svakoga 15. u mjesecu u ovu župnu crkvu hodočastiti vjernici iz pojedinih dekanata Požeške biskupije. Poželio je da bude blagoslovljeno što će vjernici ove Godine u svojim župama pretakati u molitvu na razne nakane, a osobito za duhovna zvanja, kao i programi što će ih hodočasnici iz pojedinih dekanata predvođeni svojim župnicima nastojati ostvarivati. Istaknuo je da će Biskupijski Križni put mladih iduće korizme započeti u ovoj Župi i biti protkan Julinom duhovnošću. Zahvalio je župniku Ivanu Nikoliću za spremnost koju je iskazao u ostvarivanju pastoralnih aktivnosti u Godini bl. Jule.

 

Komentari
Prethodni članakBPŽ: 22 nova slučaja zaraze od COVID-19.; jedna osoba preminula
Sljedeći članakU Savi pronađen automobil s tijelom ženske osobe