Rad i djelovanje u protekloj godini sinoć su na redovitoj godišnjoj skupštini ocijenili i članovi novogradiškog ogranka Matice hrvatske. U nazočnosti članova Matice, prijatelja i suradnika, skupštini su nazočili član Predsjedništva Matice hrvatske Drago Horvat , predstavnici Matice hrvatske grada Novska te u ime grada Nova Gradiška zamjenica gradonačelnika Ljiljana Lukačević.

Čuvanje hrvatskog identiteta, hrvatskog jezika, nacionalne baštine, kao i širenje književne i znanstvene pisane riječi putem časopisa i nakladničke djelatnosti, okruglih stolova i tribina, ciljevi su zbog kojih je Matica hrvatska osnovana i uspjela opstati punih 170 godina.

Upravo za to hrvatsko biće, za hrvatsku riječ, borila se Matica Hrvatska svih 170 godina koliko djeluje ova najstarija kulturna institucija u Hrvata. A izdavačka djelatnost našeg ogranka Matice hrvatske samo potvrđuje ulogu i neprocjenjivo značenje hrvatske pisane riječi na kojoj će se napajati neke buduće generacije ovoga grada i okolice.

Na čelu novogradiškog ogranka Matice hrvatske je profesor Josip Ostić koji zajedno sa svojim članovima čini maksimalne napore kako bi Matica opstala i ostvarivala ciljeve zbog kojih je i osnovana. I u protekloj godini novogradiški ogranak Matice hrvatske realizirao je niz aktivnosti, ističe Ostić, a aktivnosti će biti i u ovoj.

Promocije knjiga, izložbe, sudjelovanje u konzervatorskim radovima na Crkvi Svih svetih na novogradiškom groblju, dodjela knjiga najboljim učenicima, obilježavanje “Mjeseca hrvatske knjige”, “Dana hrvatskog jezika”, koncerti, dio su iz bogatog opusa aktivnosti, no kako ističu, izuzetno im je drago što su pokrenuli i učvrstili suradnju s braniteljskim udrugama.

Dobrodošli su i mladi prosvjetni i znanstveni djelatnici, a kruna svega i ove će godine biti izlazak njihovog tradicionalnog izdanja – Godišnjaka br. 14.

Komentari
Prethodni članakIzložba “Dani poslije”
Sljedeći članakEkonomska i elektrotehnička škola proslavila “Dan škole”