Ako redovito odlazite u nabavke i pratite cijene proizvoda u dućanima, ili ako niste “od kupovine” pratite informativne emisije, mogli ste primijetiti ili čuti kako cijene nekih namirnica drastično rastu. 

Maslac koji je sastavna namirnica svakog kućanstva primjer je drastičnog poskupljenja u trgovinama. Maslac je poskupio u cijeloj Europi zbog nedostatka, kažu, mlijeka, a u Hrvatskoj mu je cijena skočila za više od 50 posto. Cijena maslaca u Hrvatskoj skočila je više nego u nekim razvijenijim zemljama. 

No ne staju na maslacu poskupljenja. Trend poskupljenja oraha nastavlja se i ove godine. Od cijene oraha koja je minimalno 80-ak kuna po kilogramu kupcima se vrti u glavi. Ista situacija je i sa lješnjacima. 

Osim orašastih plodova kupci skuplje plaćaju i voće. Zbog slabog uroda jabuka ove godine, cijene bi se mogle kretati do 10 pa sve do 15 kuna po kilogramu. Drastičan porast je to u usporedbi s prošlom godinom, kada je cijena kilograma jabuka bila oko 5 kuna. Poskupjele su i mandarine sa 7 na 10 kuna po kilogramu, a skuplja je i još jedna svakodnevna namirnica- krumpir.

Najveći porast cijena dogodit će se upravo pred Božić. Jabuke i maslac dodatno će poskupjeti pred blagdane. Procjenjuje se kako će na razini Europske unije oko Božića nedostajati oko 60 tisuća tona maslaca, a cijena će tada biti za još otprilike 20 do 30 posto skuplja.

 

 

Komentari
Prethodni članakKazališna predstava “Balon” odgođena
Sljedeći članakSocijalna samoposluga: Sutra prijepodne podjela slatko slanih paketa