Mjesec Hrvatske knjige započeo je u gradskoj knjižnici Nova Gradiška. Među brojnim sadržajima koji će se ovaj mjesec odvijati u prostorijama kako dječjeg tako i odjela za odrasle u knjižnici prva se našla radionica o glagoljici.

S obzirom na to da je Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen kulturnoj baštini, voditeljica radionice Marija Mikanović smatra da je učenje o glagoljici prvi korak upoznavanja naše baštine stoga je kroz svoju radionicu učenicima odlučila približiti čari ovog iznimno starog pisma.

-“Glagoljica je ove godine u sklopu teme o baštini, ona je naše staro hrvatsko pismo. Na glagoljici su nastali prvi stihovi, na glagoljici je nastao prvi književni tekst napisan na Baščanskoj ploči. Glagoljicom je zapisana naša povijest  i po meni, nikad dosta o glagoljici jer mi bismo trebali biti ponosni što smo Hrvati i što imamo glagoljicu”-izjavila je Mikanović 

Interaktivnu, multimedijalnu radionicu o glagoljici posebno zanimljivim činio je transliterirani dio u kojem su učenici zajedno sa svojom učiteljicom Natalijom Golovrški prevodili s glagoljice na latinicu, a kao uspomenu na radionicu osnovnoškolci su dobili na poklon prigodne, straničnike ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige s glagoljičnom abecedom koja im je na jučerašnjoj radionici itekako bila od pomoći. 

Cilj radionice, proširiti znanje o glagoljici kao neprocjenjivom  dijelu naše kulturne baštine smatra knjižnični tim u potpunosti je ispunjen, a mladi osnovnoškolci će nedvojbeno svoje stečeno znanje prenositi i na druge. 

Druge radionice I sadržaji ispunjavat će i narednih dana i tjedana prostorije novogradiške knjižnice, a kompletan program događanja možete pronaći OVDJE.

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakNovogradiška policija ovih dana privodila pijane bicikliste i vozače
Sljedeći članakObavijest o isplati naknade za ogrjev