U Gimnaziji Nova Gradiška održan je sastanak u sklopu projekta Go green, projekta za darovite učenike financiranim od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 3.809,14 EUR.

Sastanku su, uz ravnateljicu Ljiljanu Ptačnik i voditelja projekta, prof. biologije i kemije Josipa Sokića, prof. kemije Ilijanu Ban i prof. biologije Marka Plandera uključenima u projekt, nazočili partneri u projektu, predstavnici Industrijskog parka Nova Gradiška, direktor Marko Ivković i voditeljica odjela marketinga i usluga Marijana Škara Ivković, te direktor Odlagališta d.o.o. Marijan Furić. Dogovorena je suradnja s partnerima i predstavljen tijek rada s učenicima do kraja školske godine.

Voditelj projekta, prof. Sokić, objasnio je cilj i važnost projekta i očekivane rezultate. Učenica Gabriela Müller istaknula je da se učenici vesele suradnji s partnerima i usvajanju novih, za život važnih kompetencija, posebice poduzetničkih. Upravljanje okolišem kao temeljnim životnim resursom u okvirima održivoga razvoja ključna je zadaća suvremene civilizacije. Stoga je nužno da čovjek svoje djelovanje uskladi s mogućnostima prirodnih sustava, odnosno da usvaja načela održivoga razvoja. U tome smislu obrazovanje ima odgovornost pridonijeti stvaranju društva temeljenoga na održivosti. Učenici će izrađivati nove i zanimljive predmeta od recikliranih materijala i promotivne materijale, promicati održivi razvoj na lokalnoj razini, surađivati s gradskim tvrtkama vezanim uz održivi razvoj, što će naposljetku doprinijeti razvoju njihova kritičkoga mišljenja, osobne i društvene odgovornosti nužne za održivost, socijalnih, komunikacijskih i prezentacijskih vještina, suradnje i timskog rada, kompetencija vezanih za cjeloživotno učenje i profesionalni razvoj.

 

Nositelji projekta su prof.Josip Sokić i u taj su projekt uključeni školski ekolozi, prof. Ilijana Ban i prof. Marko Plander, naglasila je ravnateljica Ptačnik.

Mi smo Eko škola i ovim smo projektom htjeli povezati bioodrživost koju bi propagirali našim sugrađanima. Obzirom da će neki naši učenici studirati Strojarstvo ili određene grafičke fakultete i razvijati svoje pojekte i ideje, učit će o pravljenju poslovnog plana jer im taj dio nekako najviše nedostaje kroz srednjoškolsko obrazovanje, napomenuo je prof. Josip Sokić.

Govora je bilo o tome gdje se sve s određenim fakultetima učenici mogu zaposliti u Novoj Gradiški i što mogu očekivati ako se vrate u grad kako bi dali svoj doprinos i razvitku i društvu.

Učenica Gabrijela naglasila je kako će se fokusirati na poduzetništvo, održivi razvoj, naglasak je na ljudskim potencijalima kako bi se sve ideje mladih ljudi mogle upotpuniti. Tu je i potencijal prirode, kako iskoristiti i reciklirati a ne ugroziti prirodna staništa.

 

Komentari
Prethodni članakPrvo meso peradi označeno znakom Dokazana kvaliteta – Hrvatska
Sljedeći članakBesplatan tečaj pletenja u Gradskoj knjižnici