„Suradnja Gimnazije Nova Gradiška s lokalnom zajednicom u prevenciji ovisnosti”, naziv je tribine održane jučer u novogradiškoj Gimnaziji organizirane u sklopu Programa obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Uz profesore Gimnazije, nazočili su joj predstavnici Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti Grada Nova Gradiška, Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška, Policijske postaje Nova Gradiška, Hrvatskog autokluba i Auto moto centra Nova Gradiška i Udruge Prevencija.

Kako je istaknula ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška Ljiljana Ptačnik, u Mjesecu borbe protiv ovisnosti željeli su prikazati sve aktivnosti i projekte u koje su uključeni:

– Na ovoj tribini želimo predstaviti vrlo dobru i hvale vrijednu suradnju s Odsjekom za društvene djelatnosti Grada Nova Gradiška, Koordinacijskim tijelom za prevenciju ovisnosti, Policijskom postajom i drugim subjektima. Na tribini želimo predstaviti sve vidove suradnje sa svim ovim dionicima u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, ali želimo pokazati i što sve jedna škola može poduzimati da bi njezini učenici kvalitetno provodili svoje slobodno vrijeme.

Drugu aktivnost koju ćemo imati je koncert „Glazbom protiv ovisnosti” 30. studenog.

On se ove godine zbog epidemioloških mjera neće održati u novogradiškom Domu kulture, ali ćemo ga održati i to na displeju u Gradskom parku.

Svih pet gradskih osnovnih i srednjih škola će nasnimiti glazbene video materijale koji će se toga dana prikazivati u Gradskom parku. Imamo debatni turnir kojim se promiču vrijednosti ne-ovisnosti, izložbu interaktivnih plakata kojom želimo pokazati kako se suvremena, današnja tehnologija i napredak mogu dobro i kreativno iskoristiti.

Povezali smo i Mjesec hrvatske knjige i Mjesec borbe protiv ovisnosti i organizirat ćemo turnir pab kviz „Ovisni o čitanju” u kojem će naši učenici ekipno pokazivati kako provode svoje slobodno vrijeme čitajući, a onda će najbolje ekipe biti i nagrađene. Tijekom cijele školske godine provodimo niz preventivnih radionica u kojima govorimo o potrebi prevencije ovisnosti i nasilja s naglaskom na kvalitetno i osmišljeno provođenje slobodnog vremena – istaknula je ravnateljica Ptačnik.

Ne smijemo zaboraviti na prevenciju

Koraljka Hausnet Lasović voditeljica je školskog preventivnog programa u Gimnaziji Nova Gradiška:

– U ovim teškim uvjetima ne smijemo zaboraviti na prevenciju jer baš oni i kod mladih i kod odraslih mogu dovesti do nekih promišljanja i smanjivanja napetosti i tjeskobe uzimanjem sredstava ovisnosti. Aktivnosti imamo i ove godine, ali naravno, prilagođene epidemiološkim uvjetima. Mi smo mali grad, u našem gradu nema toliko resursa kao u nekim većim sredinama, međutim mogu reći da smo vrlo zadovoljni suradnjom sa svim institucijama lokalne zajednice koji su danas s nama.

U konačnici, kada razmišljamo o pitanju prevencije tu je svaka karika bitna, od obitelji, škole, lokalne zajednice. To su stvari koje su neodvojive. Bitna je suradnja kako bi dobrobit bila što veća.

Naglasak na svim našim aktivnostima koje ćemo provoditi je na afirmaciji pozitivnih vrijednosti što znači da svako dijete mora osjetiti da je u nekom segmentu prihvaćeno, vrijedno, dobro.

Želimo pokazati da su sva naša djeca kvalitetna i dobra i jako dobro mogu pridonijeti zajedničkom cilju. Osobno se jako veselim svakoj našoj aktivnosti.

Budući sam voditelj Debatnog tima izazov mi je izabrati temu o kojoj ćemo debatirati, slušati njihova promišljanja, na plakatima smo iskristalizirali teme u kojima mogu promišljati što sve mogu, umjesto da uzmu neko sredstvo ovisnosti. Kada pristupate mladima, morate jako dobro znati kako to napraviti. S mladima je vrlo dobro surađivati i lijepo je vidjeti kada biraju kao željeni smjer nešto što nije ovisnost – kaže Hausnet Lasović.

 

Komentari
Prethodni članakSve je spremno: Sutra se otvara gradsko klizalište
Sljedeći članakRadovi na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Nova Gradiška u punom su jeku