Pilot projekt „U školi otvorene kohezije“ (At the School of Open Cohesion, ASOC) je projektu kojim u RH koordinira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a same projektne aktivnosti provodi Europska komisija.

Program se provodi u srednjim školama tijekom 2019./2020. godine po uzoru na talijanski model proveden  2013. / 2014. godine uz sudjelovanje sedam srednjoškolskih ustanova na području Italije.   Priznat je kao uključivanje građana u političke procese, a posebno promiče sudjelovanje učenika s ciljem podizanje svijesti srednjoškolaca o kohezijskoj politici, temeljenoj na ravnomjernom razvoju svih regija EU (rješavanje gospodarskih, socijalnih i teritorijalnih razlika), i projektima koje provodi. Na projekt su se, na natječaj objavljen od strane MRRFEU, prvi puta uz hrvatske škole, prijavile i škole iz Bugarske, Grčke, Portugala i Španjolske, u svojim nadležnim ministarstvima. Za sudjelovanje u projektu na području RH izabrano je 5 škola: X. gimnazija Ivan Supek iz Zagreba, Srednja škola Obrovac iz Obrovca, Gimnazija Franje Petrića iz Zadra, Gimnazija Gospić iz Gospića te naša škola, Gimnazija Nova Gradiška.

Uvodna konferencija kojom je Pilot projekt “U školi otvorene kohezije“ službeno započeo održana je 16. prosinca 2019. godine u MRRFEU gdje su sudionici imali priliku saznati više o samome zadatku i načinu kako ga provesti.

U Gimnaziji NG provedbom projekta bave se učenici 3. i 4. razreda izborne nastave  Poduzetništva pod vodstvom profesorice Sanje Šimić, koja je voditeljica projekta za Gimnaziju. Zamjenica voditeljice je knjižničarka  Sandra Hruban Bartolović, a cijeli je projekt „potaknut“ od strane ravnateljice Gimnazije Nova Gradiška Ljiljane Ptačnik, glavne i odgovorne savjetnice za provođenja projekta u školi.

Projekt „U školi otvorene kohezije“ se izvodi na način da učenici izaberu jedan od projekata koji se provode u njihovom zavičaju te zatim naprave „projekt o projektu“, tj. analiziraju ga od samih idejnih početaka pa sve do izvedbenog finala, stavljajući naglasak na način korištenja javnog novca iz fondova EU i građanskog praćenja istog.

Učenici su odabrali projekt Tehnološkog inkubatora za koji je potpisan ugovor o izgradnji 1. srpnja 2019. godine, a planiran završetak izgradnje tijekom travnja 2020., koji će se nalaziti u Industrijskom parku Nova Gradiška.

Tehnološki inkubator Nova Gradiška prvi je projekt takve vrste na području Brodsko – posavske županije. Ukupna vrijednost projekta (bez PDV-a) iznosi 29.211.218,00 kn, od čega bespovratna europska sredstva iznose 19.945.084,25 kn. Svrha Tehnološkog inkubatora je tehnološki orijentiranim poduzećima i institucijama omogućiti razvoj inovativnih proizvoda i usluga zasnovanih na znanju i novim tehnologijama te stvoriti uvjete za konkurentnost pružajući svojim korisnicima usluge najma prostora i visokospecijalizirane usluge poslovne podrške. Neke od popratnih zanimljivosti su i opremljen coworking prostor s informatičkom opremom i programima, stvaranje novih radnih mjesta te učinkovito upravljanje okolišem i resursima (međunarodno priznat certifikat zelene gradnje LEED).

Prateći realizaciju projekta na području lokalne zajednice učenici će saznati kako se projekt sufinancira sredstvima fondova Europske unije, bavit će se planiranjem i prikupljanjem javno dostupnih podataka koristeći se informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, postavljati ciljeve, analizirati saznanja, istraživati administrativnu povijest projekta, aktivno se informirati provodeći intervjue i posjećujući teren, surađivati s partnerima i regionalnim koordinatorima koji imaju ulogu pružanja stručne podrške, izvještavati o tijeku projekta putem društvenih mreža te na samom kraju predstaviti saznanja, postignuća i zaključke o projektu. Informacije o tome na što je posebno potrebno obratiti pažnju dobit će putem mrežnih edukacija koje se odvijaju tijekom godine.

Najuspješnija grupa za nagradu posjetit će Bruxelles u organizaciji Europske komisije za vrijeme „EU Regions Week 2020“.

Istraživačka grupa Gimnazije Nova Gradiška naziva se Gipovci – gimnazijski poduzetnici.

Autor: Goran Terzić, 3.A razred

 

Komentari
Prethodni članakPijančevanje na javnom mjestu nije se isplatilo ovoj ekipi, a drugi neka razmisle
Sljedeći članakPorezna i carinska uprava u nadzoru: Posebnu pozornost obratit će na tri djelatnosti