Autor: A.P./SBplus
 

‘Ne damo da nam kriptokomunisti govore o demokraciji i o liberalizmu. I to nećemo dozvoliti ni SDP-u, ni disidentima HNS-a ni HSS-u koji pretrčavaju kako se sjete, pa tu nitko ne govori o trgovini. Mi nismo nikada trgovali, mi smo se svojih principa držali.’

SLAVONSKI BROD – U stranačkim prostorima brodsko-posavskog HDZ-a, u nazočnosti političke tajnice HSLS-a – Dorice Nikolić te prisustvo brodsko-posavskog župana Danijela Marušića sa zamjenicima, u petak su Pero Ćosić – predsjednik ŽO HDZ-a Brodsko-posavske županije i Ružica Vidaković – predsjednica ŽV HSLS-a Brodsko-posavske županije, potpisali koalicijski sporazum ove dvije stranke.Riječ je o sporazumu na županijskoj razini koji, kako su istaknuli njegovi potpisnici, predstavlja slijed suradnje na nacionalnoj razini. – Prije izborna i poslije izborna koalicija nije politička trgovina, već normalan politički proces usuglašavanja stavova i programa – prokomentirao je Pero Ćosić, dok je Ružica Vidaković naglasila kako je jednoglasna odluka Županijskog vijeća HSLS-a o postizbnornoj suradnji stigla nakon ponude HDZ-a.

– Smatram kako je takva odluka dobra, jer pat pozicija od 21 vijećnika nikome ne ide u prilog. Naime, bilo kakvo otezanje održava se na financije i projekte koji bi stajali. HSLS je i do sada, u radu Skupštine, podržavao projekte koji su bili dobri, a na one koji nisu dobronamjerno smo upozoravali. Tako ćemo nastaviti i dalje na dobrobit svih građana Brodsko-posavske županije – kazala je Vidaković.

Upitana da prokomentira potpisivanje sporazuma i navode kako je riječ o čistoj trgovini, politička tajnica HSLS-a Dorica Nikolić istaknula je kako je posve normalno da se pobjednici, a to su svi oni koji su u ovom slučaju ušli u županijsku skupštinu, dogovaraju.

– Jasno je kako u opoziciji nema braka. Brak se sklapa u poziciji. A svi ovi koji urlaju kako su oni pošteni podsjećam da su svi, posebno novinari, zaboravili kako je izmišljotine preslagivanja trgovine započeo Ivica Račan. Na sve one koji nam govore o trgovini, a sami su promijenili po pet stranaka ili su u sabor ušli s jednom pa onda s drugom strankom – nemam komentara. HSLS je sve svoj greške platio, ali i opstao. Mali smo, ali žilavi i ne damo da nam kriptokomunisti govore o demokraciji i o liberalizmu. I to nećemo dozvoliti ni SDP-u, ni disidentima HNS-a ni HSS-u koji pretrčava kako se sjeti, pa tu nitko ne govori o trgovini. Mi nismo nikada trgovali, mi smo se svojih principa držali, a pri tome HSLS nije stradao u koaliciji s HDZ-om, nego u koaliciji sa SDP-om – između ostaloga je kazala Nikolić čiju izjavu, na temu prigovora o političkoj trgovini, u cijelosti donosimo u videoprilogu.

 

Komentar:
Kad Dorica Nikolić ovako izvrće notornu istinu, što je tek činila, čini, ili namjerava činiti u postupcima koji nisu tako javni kao što je javno, legalno i legitimno, bila formirana ‘Vlada šestorke’ Ivice Račana 3. siječnja 2000. godine.
Naime, još u kolovozu 1998. Ivica Račan (SDP) i Dražen Budiša (HSLS) potpisali su sporazum o suradnji dviju stranaka i tražili raspisivanje prijevremenih izbora. Nedugo zatim, došlo je do prvog sastanka šest oporbenih stranaka: SDP, HSLS, HSS, HNS, LS i IDS. Konsenzusom, te stranke prihvatili su stratešku prijeizbornu suradnju za predstojeće izbore.
Na parlamentarne izbore ‘šestorka’ je izašla s dvije liste. Koalicija SDP-HSLS i Koalicija HSS-HNS-IDS (mada u svim jedinicama nisu bile iste stranke, npr. u Zagrebu na listi nije bilo IDS-a).
Nakon izbora, na političkoj platformi predstavljenoj javnosti prije izbora, uspostavljena je Vlada koalicije šest stranaka s Ivicom Račanom na čelu, koja je još zvana i ‘trećesiječanjskom’.
Dakle, prije izbora, stvorena su dva bloka političkih stranaka koji su najavili preuzimanje vlasti od HDZ-a, ako osvoje dovoljan broj mandata. Pritom, nikakvih ‘pretrčavanja’ nije bilo, kako tvrdi generalna sekretarica HSLS-a Dorica Nikolić.
Naime, nitko od zastupnika s jedne liste nije prebjegao k zastupnicima druge liste. Osvojeno povjerenje birača na izborima, cjelovite liste stranaka, udružile su se u jednu politiku – najavljenu davno prije izbora.
Kad je iz te koalicije, 2002. godine, istupila jedna frakcija HSLS-a, Račan je tražio izglasavanje povjerenja Vladi kako bi utvrdio ima li još uvijek legitimu većinu u Saboru. Do izbora nije došlo jer se HSLS podijelio u dvije stranke pri čemu je jedna frakcija ostala u Vladi.
Prvo besramno kupovanje zastupnika proveo je Zlatko Canjuga u Zagrebačkoj skupštini nakon tzv “Zagrebačke krize”, poslije izbora 1997., kupivši dvojicu HSS-ovaca i to na izričit zahtjev Franje Tuđmana jer u Zagrebu “nije dopustio oporbenu situaciju”.
Dakako, HSLS može činiti što god želi s osvojenim mandatom u Županijskoj skupštine, međutim, ne može lagati niti svoje političke postupke skrivati iza neistina o drugima – bez našeg komentara o tome. (J. Zovak)

Komentari
Prethodni članak“Slavča” se oglasila: Voda iz gradskog voda pogodna je za piće…
Sljedeći članakTradicionalna procesija na blagdan Srca Isusova u Opatovcu