Svaki istinski novogradiški lokalpatriot zna kako smo nekada davno bili istinska urbana sredina koja je po mnogo čemu u to doba opasno “šišala” i daleko veće i razvijene europske gradove. Javna rasvjeta i elektrifikacija, a potom i električni konj na četiri kotača s pravom nas stavljaju bok uz bok najbogatijima i najrazvijenijima.

Malo je živih suvremenika, onih iz godišta 1912. koji pamte svekoliko čuđenje Novogradiščana izvjesnog jutra kada se na cesti u čudnom vozilu u pratnji “svoje gospođe” pojavio Josip Žagar, ugledni geometar, avanturist i gradonačelnik. “FORD T”, prvi serijski proizveden automobil na svijetu stigao je tako prije jednog stoljeća i u naš grad. Još jedan uglednik, dr. Kosta Mladenović, liječnik novogradiške bolnice potrudio se da postanemo svjetska sredina sa svojim primjerkom. Koji je automobil najljepši, koji je najbolji, koji nudi najbolje vozne osobine, koji je najizdržljiviji, pitanja su na koja svatko ima svoj odgovor. Oni koji su prolazili ulicama našega grada prethodnih 100 godina od danas su okupljeni na jednom mjestu u foto obliku i predstavljeni suvremenim novogradiščanima.

Zahvaljujući članovima old timer kluba “CLASSIC 99” na jedinstven ćemo način obilježiti stoljeće tehničke povijesti, a uz put pomoći i razvoj turizma. Prepoznali su to čelnici grada, ali i Turistička zajednica koji su logistički i financijski pomogli organizaciju jedinstvene izložbe, čijem je otvorenju danas, na žalost, nazočilo premalo Novogradiščana. Ipak, kako će postav biti dostupan i narednih dana u prostoru nekadašnje robne kuće, nadajmo se kako će znatiželjnika ipak biti.

Godine prvog svjetskog rata, poslijeratni period ubrzanog gospodarskog i obrtničkog razvoja grada, vrijeme drugog svjetskog rata, vatrogasna i sanitetska vozila, izbljedjele nostalgične fotografije u društvu ušminkanih starih primjeraka, uglavnom na dva kotača čine sjajnu izložbu i još genijalniji potez članova jedinog novogradiškog old timer kluba. Još kad bi bilo i novaca (jer sluha na sreću ima) za dugosanjani stalni postav nekog budućeg tehničkog muzeja našega grada, priča bi uistinu dobila pravi završetak. Poznavajući članove kluba Classic i to će skoro koliko god se prije nekoliko godina činilo čistom utopijom. I ne samo to, od tehničkog dijela vlastite povijesti mogli bi i dobro zaraditi. Jer stoljeće je ipak stoljeće, a turista koji znaju cijeniti vrijedne starine. na sreću je sve više. Stoga, kapa do poda članovima “CLASSICA 99” na svim dosadašnjim idejama, onim zamišljenima, ali i onima realiziranima idejama, nesebičnoj pomoći u razvoju turizma, stalnoj edukaciji, ali i činjenici kako nam svakodnevno mijenjaju percepciju. Jer ono što se samo na prvu čini otpadom, ispod površine može skrivati itekako značajan dio prošlosti. Uostalom, najveći hedonisti znaju kako i vino i žene s godinama dobivaju  na cijeni. Dodajmo tome i automobile i imamo povijest.

Želite li tu i takvu povijest osim na crno-bijelom papiru vidjeti i “uživo”, prilika vam se pruža u subotu, 12. svibnja na tradicionalnoj izložbi u središnjoj novogradiškoj ulici. Oni nepokretni, zabilježeni kamerom čekaju vas i narednih dana u prostoru “stare Name”.

Autor: Simonida Tarbuk/photo: Momir Divjak

Komentari
Prethodni članakSolidarnost i nepristranost prije svega – načela Henrya Dunanta
Sljedeći članakŽenski kuglački klub Obrtnik održao redovnu izvještajnu skupštinu