Pet dana besplatnih koncerata raznih žanrova, zabave i dobrog raspoloženja je iza nas. Završeno je još jedno, 24. „Novogradiško glazbeno ljeto“ manifestacija koja je ime Nove Gradiške pronijela diljem Hrvatske, ali i izvan njenih granica, stoga se ovo događanje prvog vikenda nakon blagdana Velike Gospe već sada rezervira i za sljedeće ljeto.

Niz pozitivnih, dobrih vibracija, na tisuće ljudi okupilo se ovih dana u Novoj Gradiški, i svatko je, vjerujemo, mogao nešto naći za sebe. Uz brojne koncerte i nastupe glazbenih zvijezda, posjetitelji su mogli uživati i u bogatoj gastro ponudi naših ugostiteljskih objekata te kupiti neki od proizvoda koje su nudili brojni izlagači na svojim štandovima. Uživali smo i u „Craft festu“ domaćih proizvođača piva, a najmlađi u svom šarenilu i zabavi lunaparka koji je i ove godine stigao u naš grad.

  1. „Novogradiško glazbeno ljeto“ završilo je sinoć tradicionalnom folklornom večeri na kojoj su nastupili vrsni folklorni plesači i pjevači, članovi Folklornog ansambla „Zagreb – Markovac“.

Jedan je to od ponajboljih amaterskih folklornih ansambala, osnovan 1945. godine koji svoju snagu i kvalitetu crpi iz velike ljubavi prema folklornoj umjetnosti, prema plesu, pjesmi i pravoj umjetnosti prije svega.

Ansambl je sačinjen od plesno-pjevnog ansambla te tamburaškog orkestra, a pod okriljem imena FA Zagreb-Markovac djeluju i: Mali muški folklorni zbor, Veterani FA Zagreb-Markovca te pripremni plesno-pjevni Ansambl.

Repertoar Ansambla sačinjen je od preko 50 koreografija kojima su obrađena gotovo sva etnokoreološka područja Hrvatske. Podjednaku važnost, kao i zastupljenost na programu, Ansambl posvećuje i plesnom naslijeđu Hrvata van Hrvatske (sjeverno Gradišće, Bačka, Bosanska posavina, Kupreška visoravan, Lašvanska dolina, Hercegovina). Uz veliki i opsežan plesni program Ansambl izvodi i nemali broj vokalnih, vokalno-instrumentalnih te instrumentalnih dijela.

Kako su nam sinoć istaknuli, posebnu pažnju Ansambl poklanja izboru odgovarajuće narodne nošnje te načinu njezine primjene na sceni tako da se danas Ansambl može pohvaliti bogatim fundusom, što orginalnih narodnih nošnji što novoizrađenih rekonstrukcija. Na isti način pažnja se poklanja i prilikom izbora tradicijskih i tamburaških instrumenata. Tijekom 74. godine rada Ansambl je surađivao sa brojnim te istaknutim etnolozima, koreolozima i koreografima, aranžerima.. Ansambl već dugi niz godina predstavlja hrvatsku folklornu umjetnost na mnogobrojnim festivalima i pojedinačnim gostovanjima diljem svijeta.

Pored svega navedenog Ansambl je organizator radionica iz svih područja tradicijske kulture te raznih etnoloških tribina.

Sjajnim folklornim nastupom proveli su nas na gotovo svim dijelovima Lijepe naše i pokazali zavidnu uvježbanost i sjajan folklorni program.

Uz članove Folklornog ansambla „Zagreb Markovac“ nastupili su i članovi Tamburaškog sastava „Rubato“.

 

Komentari
Prethodni članakGlasajte: Hrast lužnjak u blizini Stare Gradiške nominiran za Hrvatsko stablo godine 2019.!
Sljedeći članakSunčano i vruće do srijede, nakon toga promjena vremena