Heroji našega grada, gradova općenito, nisu samo oni koji su na vlasti, nisu samo oni koji doprinose gospodarstvu ili nekim drugim sektorima, nisu oni visoki, stasiti i fizički jaki. Heroji grada su i obični “mali” ljudi koji iz ničega stvore nešto, koji su svojim radom i trudom postigli zapažene uspjehe, koji pružaju uzor drugima. Jedan od heroja našega grada je mladi boksač Filip Poturović.

Filip je dokaz da uz minimalna sredstva, ali maksimalnu volju, put do zvijezda, iako trnovit, je moguć. Sa samo deset godina, Filip se, na nagovor roditelja, zajedno sa svojim bratom prvi puta susreo s boksačkim rukavicama i vrećom. U ovaj ekstremni sport zaljubio se, kako kaže, kroz treninge, koje u međuvremenu odrađuje i po dva puta dnevno, svakoga dana. Oni su, tvrdi Filip i najteži dio ove borilačke vještine. Teže mu je odrađivati treninge, nego se suočavati sa suparnicima u ringu.

Od amatera, klinca koji je odlučio boksati, postao je pravi boksač, zahvaljujući prvenstveno svom radu i trudu, motivaciji koji svakoga dana iznova crpi iz želje za odlaskom na Olimpijske igre. One su mu, kaže Filip krajnji cilj u karijeri. Od toga nema većeg uspjeha, no put do Olimpijade je još uvijek dug. Prvo, Filip treba osvojiti Državno prvenstvo kako bi se plasirao na Europsko prvenstvo, što njemu ne bi trebalo predstavljati problem jer je osmerostruki prvak države. Drugi korak ka Olimpijadi je ostvarivanje visokog plasmana na Europskom prvenstvu kako bi ostvario pravo odlaska na Svjetsko prvenstvo. Treće, osvajanjem jednog od prvih mjesta na Svjetskom prvenstvu otvara se mogućnost plasiranja na Olimpijske igre i borba za najprestižnije medalje u životu sportaša. Filip napominje kako je to težak put, ali ne i nemoguć, jer jedan je od najboljih boksača u svojoj perolakoj kategoriji. Jedini boksač u toj kategoriji s novogradiškog područja koji je u povijesti grada postigao vrhunske rezultate.

Osim državnih prvenstava, osvajao je Filip i turnire na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Sada se natječe na turnirima poluprofesionalne razine, na kojima, iako je sam svoj trener, sam svoj nutricionist, sam svoj psiholog, pobjeđuje protivnike rundu za rundom.

Da dobro ste pročitali, Filip većinu priprema odrađuje sam. Trener mu pomaže tek kod ponekih finesa, dorađivanja udaraca i razrađivanja taktike, no za glavninu uspjeha zaslužan je mladi Poturović. Osim što se sam priprema, sam se i financira, osvojeno na jednom turniru ulaže kako bi dospio na sljedeći. Bez potpore grada, županije, športskih saveza boksa se kroz život kako bi uspio što više. U potrazi je za sponzorom, no kaže, ne bavi se dovoljno atraktivnim sportom kako bi pridobio nekog sponzora. Financijska injekcija bi mu itekako dobro došla, no dokazuje da može i bez nje. Ipak bi, radije nego pridobiti simpatije nekog sponzora, pridobio simpatije novogradiške publike kako bi mu se ostvarila još jedna želja, a to je boriti se u meču pred domaćom publikom u Novoj Gradiški.

Kako je krenulo, Filipu se malim ali sigurnim koracima ostvaruju snovi i želje. Samo treba biti uporan, poručuje Filip, mladi heroj Nove Gradiške. 

Komentari
Prethodni članakIDUĆI TJEDAN – U Slav. Brodu i N. Gradiški do 19 stupnjeva ispod nule
Sljedeći članakSutra akcija dobrovoljnog darivanja krvi: Javite se, spasite nekome život