Čak 13.180 maturanata ovoga utorka prijavilo se za pisanje probnog eseja koji se održao na virtualnoj platformi Loomen. No, najveća i najčešća zamjerka koju su mnogi od njih imali ta je da zbog tehničkih poteškoća pisanju uopće nisu mogli pristupiti. Oni koji su se pak uspjeli prijaviti na obje razine morali su napisati usporedni esej, prenosi srednja.hr

Probni esej pisao se od 10 sati na virtualnoj platformi Loomen, a već od 9 učenici su mogli pristupiti sustavu. I istog tog trenutka kada su započele prijave, a prije samog pisanja eseja, krenuli su i problemi. Dio učenika imao je poteškoća s prijavom u sustav, a brojni od njih esejskom zadatku nisu mogli ni pristupiti.

Oni koji su pak uspjeli pokrenuti zadatak otkrivaju nam kako su tema na A razini bili Antigona i Posljednji Stipančići, a na B razini Zločin i kazna te Posljednji Stipančići. Učenici su za rješavanje imali 160 minuta.

– “Na uputama za probni esej dobili smo obavijest da se prijave obavljaju već od 9 sati, dok je početak ispita u 10. Svoju prijavu sam obavio pola sata prije najavljenog početka ispita. Kad je došlo vrijeme za početak shvatio sam da nešto nije u redu. Ispod uputa pojavila se ikona CN1 u koju se nije moglo ući. Na desnoj strani stajao je link za helpdesk te i taj link nije radio jer bi otvorio samo novu početnu Google Chrome stranicu. Kada mi se to dogodilo kontaktirao sam kolege iz razreda te shvatio da nekolicini nas se događa ista stvar. Ostao sam još pola sata pokušavajući ući u program pisanja eseja te kada ni tad nije uspjelo odustao sam i izašao iz svega”, kaže Loren, maturant Elektrotehničke škole Split.

-“Uspjela sam se iz prve prijaviti gdje sam pisala usporedno – raščlambeni esej o djelima Antigona i Posljednji Stipančići. Smjernice su bile smjestiti pisce u njihov razdoblja, portretirati Antigonu i Luciju Stipančić, usporediti djela po stilu i načinu pisanja, te da obrazložiti svoje tvrdnje. Nije bilo teško, ali jest bilo pomalo izazovno. Očekujem pozitivnu ocjenu, barem dobar”, kaže Paulina iz Ekonomsko-birotehničke škole Slavonski Brod.

Foto: srednja.hr

Komentari
Prethodni članakEkološka bomba je eksplodirala
Sljedeći članakOpćina Davor: Jučerašnji požar nakon nekoliko sati gašenja je lokaliziran i stavljen pod nadzor