“Vinček naš koji jesi, u bačvi ili čaši, ulij se u grla naša,

razveseli i rasvijetli pamet našu, molitva je koju svaki vinogradar, vinar i ljubitelj dobre kapljice redovito izriče na “fešti od grožđa” koja se svake godine slavi na blagdan svetog Martina 10/11. studenog.

Ove se izreke čvrsto drže članovi Udruge vinogradara i voćara “Sveti Vinko” Staro Petrovo Selo i već dvanaestu godinu zaredom organiziraju svoju nadaleko poznatu i izuzetno dobro posjećenu Martinjsku zabavu. Tako je bilo i sinoć. U prepunoj dvorani Društvenog doma u Starom Petrovom Selu, uz zvuke Tamburaškog sastava “Satir” iz Davora, bogat stol i kapljicu slavio se ovaj važan događaj.

Martinje je uvijek bilo, to je i danas, a bit će i sutra, vrlo važan događaj za svakog vinograda i vinara i za sve ljubitelje ove plemenite i dobre kapljice jer se toga dana mošt i službeno pretvara u vino. Ovaj događaj ujedno označava kraj jeseni i početak zime jer su svi radovi u polju gotovi. I ove godine službenu ceremoniju pretvaranja mošta u vino časno i odgovorno je obavio vinski kardinal Vlado Bauer, uz pomoć ministranta, popularnog pjevča Borisa Ćire Gašparca, a ključevi svih vinograda staropetrovoselskog kraja predani novom kumu Mariu Jergoviću.

Organizatori su osigurali i bogate nagrade za posjetitelje, a najveseliji gost fešte i ove je godine simbolično “provezen” u novim tačkama.

– Iako je godina za vinogradare i voćare bila katastrofalna zbog leda i mraza, nismo se dali smesti. Uspjeli smo se ipak snaći i osigurati nešto vina, a vjerujemo da će nagodinu biti bolje. Članovi naše udruge su vrijedni, veže nas jedno veliko prijateljstvo, a s radom i aktivnostima nastavljamo dalje – kaže Stjepan Pavlagić, predsjednik Udruge vinogradara i voćara “Sveti Vinko” Staro Petrovo Selo.

Legenda kaže, tko ima dobro vino, ima dobrog prijatelja…

Sinoć se to potvrdilo i na fešti u Starom Petrovom Selu, stoga organizatorima sve čestitke i samo hrabro naprijed!

 

Komentari
Prethodni članakKod Okučana poginuo 21-godišnjak, sletio je s ceste i nisu mu uspjeli spasiti život
Sljedeći članakMolitveni susret u župi svete Marije Magdalene u Štivici