U 2020. godini HZZ (su)financirat će 50 ili 75 posto plaće bez gornjeg ograničenja, a prema aktima o plaći koju poslodavac isplaćuje.

Na 50. i posljednjoj sjednici Upravnog Vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u 2019. godini, usvojeni su novi Uvjeti i načini korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini.

Sukladno njima od 1. siječnja 2020. godine u provedbi će biti sljedeće potpore za zapošljavanje: Potpore za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništvo, Potpore za usavršavanje, Potpore za samozapošljavanje, Obrazovanje i osposobljavanje (Obrazovanje nezaposlenih, Obrazovanje zaposlenih, Osposobljavanje na radnom mjestu, Obrazovanje za završetak osnovne škole i stjecanje prvog zanimanja, Aktivacijski programi), Javni rad, Potpore za očuvanje radnih mjesta (Potpore za očuvanje radnih mjesta u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, obuće, kože i drva) i Stalni sezonac.

Ukida se, pritom mjera stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, pokrenuta prije punih devet godina zbog rješavanja problema ogromnog broja nezaposlenih mladih ljudi. No, ona je ubrzo postala supstitut za redovno zapošljavanje mladih, odnosno, poslodavci su je koristili kako bi dobili ‘besplatnu’ radnu snagu koju, po završetku SOR-a, u pravilu, nisu ostavljali sebi, nego su tu osobu, jednostavno, mijenjali drugom. Do ukidanja je došlo, kratko su poručili iz HZZ-a, zbog promjena na tržištu rada.

Pri provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini, a imajući u vidu promjene na tržištu rada, naglasak će sljedeće godine, stoga, biti na provedbi mjere Potpore za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništvo koja će mlade osnažiti za samostalan rad te im omogućiti prvo zapošljavanje/odrađivanje pripravničkog staža uz sklapanje ugovora o radu.

Cilj ove mjere je osigurati stjecanje radnog iskustva kroz primjenu ugovora o radu te samim time osigurati osobama sva prava i prednosti koje nosi ugovor o radu u odnosu na druge oblike rada. Navedeno se odnosi na naknadu za rad odnosno plaću sukladno razini obrazovanja i složenosti poslova koje osoba obavlja, materijalna i druga prava iz kolektivnog ugovora, prava za vrijeme privremene nesposobnosti, a prije svega ekonomsku i socijalnu sigurnost.

Najveće izmjene odnose se na promjenu intenziteta potpore u mjeri Potpore za zapošljavanje na način da će se u 2020. godini (su)financirati 50 ili 75 posto plaće bez gornjeg ograničenja, a prema aktima o plaći koju poslodavac isplaćuje.

U Potpori za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništvo u 2020. godini bit će definirana nova ciljana skupina za korištenje potpore u javnom sektoru koja obuhvaća nezaposlene osobe koje nemajuviše od šest mjeseci staža u zvanju, iz područja obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi i kulture, a prijavljene su u evidenciju nezaposlenih. Smisao je mjere da im se omogući da svoj obvezni pripravnički staž odrade u cijelosti.

Vezano uz Potpore za usavršavanje, za razliku od 2019. godine, uz postojeće razloge zbog kojih su poslodavci mogli podnijeti zahtjev za korištenje potpore za usavršavanje u 2020. dodane će biti i organizacijske promjene te promjene strukture proizvodnje i metode rada.

Kod Potpora za samozapošljavanje, u 2020. godini se uvode tri vrste potpore s obzirom na područje u kojem osoba ima prebivalište i u kojem otvara poslovni subjekt.

Kada govorimo o Obrazovanju i osposobljavanju, uvedene su izmjene u mjeri osposobljavanja nezaposlenih osoba kod poslodavca i to u smislu povećanja iznosa naknade za mentore – 1.000 kuna za jednostavne programe po osobi, 1.200 za složenije programe i 1.500 za jako složene programe. Također, uvedene su i nove podmjere – Obrazovanje zaposlenih, Obrazovanje za završetak osnovne škole i stjecanje prvog zanimanja te Aktivacijski program. U mjeri Javni rad u 2020. godini može se očekivati manji intenzitet potpore (50% troška minimalne bruto plaće) za određene ciljane skupine.

Potpore za očuvanje radnih mjesta i Stalni sezonac nastavljaju se provoditi bez izmjena.

Ostaje vidjeti koliko će navedene promjene i nove mjere imati efekta na zapošljavanje i pozitivna kretanja tržišta rada.

Izvor: SBplus
Foto: Ilustracija/Internet

Komentari
Prethodni članakTeška prometna nesreća u Cerniku, ozlijeđeni prevezeni u novogradišku bolnicu / foto
Sljedeći članakSutra ćemo se prisjetiti poginulih branitelja u vojno redarstvenoj akciji „Širinci 92“