Prošle je godine, zbog neočekivanog prelaska na online nastavu, Vlada uredbom učenicima omogućila da umjesto tri razred padnu tek s pet zaključenih jedinica. Također, učenici nižih razreda lani nisu mogli pasti razred. Iz Ministarstva pak poručuju da se to ove godine neće dogoditi. Razred se, dakle, ‘automatski’ pada već s tri zaključene jedinice.

Vlada je prošle godine donijela zakonsku uredbu kojom je, zbog proglašenja epidemije koronavirusa, izmijenjen Zakon o odgoju i obrazovanju.

Učenici viših razreda osnovne škole i srednjih škole na dopunsku nastavu mogli su s četiri jedinice, a umjesto dva imali su tri ispitna roka. Učenici pak nižih razreda nisu mogli pasti razred.

Bile su ‘izvanredne okolnosti’

– Ovo je jedan napor vlade s obzirom na izvanredne okolnosti i tu čestitam ministrici Divjak na prijedlogu, rekao je lani u svibnju, prilikom donošenja odluke, premijer Andrej Plenković.

A budući da epidemija koronavirusa još traje, ali i da su se učenici već privikli na online nastavu, pitali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja što učenici mogu očekivati ove godine.

Sada sve po starom

– Budući da su se iznimke utvrđene Uredbom odnosile isključivo na školsku godinu 2019./2020. kako je izrijekom navedenom u svim njezinim odredbama, Ministarstvo nema namjeru predlagati takvu Uredbu za ovu školsku godinu, odgovorili su nam iz Ministarstva.

Dakle, ove godine vrijede “stare” zakonske odredbe. Na dopunski rad ćete ako imate do dvije zaključene jedinice, a već s tri “automatski” padate razred. Razred, ako ne prođete na popravnom, možete pasti neovisno o tome koji ste razred.

Izvor: Srednja.hr
Foto: Ilustracija

Komentari
Prethodni članakKino Nova Gradiška prikazuje film: Prijatelji
Sljedeći članakProknjižiMe by Mirela Relković: Javni poziv ili javni apel Grada Nova Gradiška?