Na području Brodsko-posvske županije vjeronauk pohađa 11.264 učenika od njih ukupno njih 11.736, pokazalo je istraživanje koje objavljuje Index, prenosi Sbplus. Ipak, sa gotovo 96 posto učenika Brodsko-posavska županija nije prva hrvatska županija po broju učenika koji pohađaju vjeronauk. Ispred nje su Krapinsko-zagorska (98,56%), Požeško-slavonska ((97,36%), Vukovarsko srijemska (96,46%), zatim Ličko-senjska županija (96,26%), Virovitičko-podravska (96,15%) te Dubrovačko-neretvenska (96.14%).

Znači, Brodsko-posavska županija na sedmom je mjestu ove ljestvice objavljene u sklopu istraživanja prema kojem je među najvećim gradovima postotak upisane djece na vjeronauk najviši u Splitu. Slijede Osijek, Zagreb i Rijeka.

“Kada se uzmu u obzir ovi rezultati, ne čude ni podaci Pew Researcha prema kojima je Hrvatska i jedna od znanstveno zatucanijih zemalja svijeta s vrlo niskim postotkom ljudi koji prihvaćaju evoluciju. Naime, Hrvati su zauzeli sam vrh liste onih koji ne vjeruju u mogućnosti znanosti. Samo 18 % Hrvata smatra da će znanost s vremenom uspjeti objasniti “sve”, dok ih čak 78 % smatra da se to nikada neće dogoditi.

Za usporedbu, 38 % Čeha i 31 % Srba vjeruju da će znanost jednoga dana objasniti “sve”. Također, samo 44 % Hrvata smatra da je evolucija prirodno vođen proces.”, piše Index za koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja prikupilo podatke prema kojima ipak, broj djece koja se upisuju na vjeronauk polako opada. Ta brojka, očekivano, najviše pada u Istri, dok je u ruralnim sredinama ipak veća što Hrvatsku svrstava u jednu od najreligioznijih naroda bivših komunističkih zemalja.

Izvor:Sbplus/Foto Ilustracija

 

Komentari