Radnici koji dolaze raditi u Hrvatsku dužne su javiti se izabranom liječniku ili nadležnom epidemiologu. Zdravstveni nadzor nad ovim osobama nema ograničenja od 14 dana, već traje do 30.04.2020. godine, s mogućnošću produljenja, a ovisno o tijeku epidemije.

Izdane su najnovije upute vezane uz prelazak državne granice i ponašanje vezano za boravak u zemlji. U nastavku donosimo njihov pregled:

1. Hrvatski državljani i članovi njihovih obitelji koji nemaju hrvatsko državljanstvo, a koji rade i borave u drugim zemljama, u Hrvatsku se mogu vratiti koristeći bilo koji od graničnih prijelaza. Na ulazu u zemlju bit će evidentirani te dobiti upute vezane uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju. Uz propusnicu, koju će dobiti na granici i koja vrijedi 24 sata, te osobe će moći otići do mjesta gdje će ‘odraditi’ samoizolaciju. 

U slučaju da u zemlju ulaze s namjerom da ju napuste kroz dva do tri dana, taj podatak mora kazati na graničnom prijelazu. I oni će biti evidentirani te dobiti upute o pridržavanju samoizolacije za vrijeme dok su u Hrvatskoj. Njihova propusnica vrijedit će najdulje 72 sata, i služi za odlazak do mjesta samoizolacije i za povratak do granice radi napuštanja Hrvatske. 

Bez obzira na to ostajete li u Hrvatskoj dulje ili kraže vrijeme, dužne su javiti se izabranom liječniku odnosno epidemiologu od kojeg će dobiti sve potrebne upute o provedbi samoizolacije.

2. Državljani država članica EU i EGP i članovi njihovih obitelji
Svi građani država članica EU i članovi njihovih obitelji mogu prelaziti državnu granicu radi povratka u matičnu zemlju. Takvim osobama na ulazu u RH iz BiH granična policija izdaje propusnicu u trajanju od 24 sata radi tranzita preko teritorija RH i povratka u matičnu zemlju.

Državljani članica EU i EGP, mogu iznimno, temeljem poziva čelnika ministarstva, ulaziti na teritorij RH. Granična policija im pri ulasku izdaje propusnicu s rokom od 24 sata kako bi mogli doći do mjesta boravišta, odnosno mjesta samoizolacije. Za građane EU i EGP koji imaju reguliran dugotrajan boravak u RH (privremeni ili stalan boravak), a ulaze u RH, navedeno pravilo ne važi. Dakle, u tom slučaju nije potreban poziv čelnika ministarstva.

Svim građanima država članica EU i EGP i članovima njihovih obitelji koji su unazad 14 dana boravili u inozemstvu granična policija će odrediti,  po ulasku u RH , kućnu samoizolaciju u trajanju od 14 dana.  

3. Državljani trećih zemalja (npr. BiH, Srbije i dr.) koji imaju dugotrajni boravak u RH
Državljani trećih zemalja i članovi njihovih obitelji s odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u RH mogu prelaziti državnu granicu radi povratka u RH. Granična policija im izdaje propusnicu s rokom važenja od 24 sata, kako bi mogli doći do mjesta boravišta tj. mjesta samoizolacije. Svi državljani trećih zemalja i članovi njihovih obitelji koji su ušli u RH dužni su biti u kućnoj samoizolaciji do isteka 14 dana od dolaska u RH. Po ulasku u RH, prvi radni dan telefonom se moraju javiti teritorijalno nadležnom epidemiologu.

Navedene osobe mogu prelaziti državnu granicu i radi povratka u matičnu zemlju, dakle zemlju osobnog državljanstva.

Državljani trećih zemalja mogu prelaziti državnu granicu i radi tranzita u druge države članice EU/EGP ukoliko imaju radnu ili boravišnu dozvolu u određenoj državi članici. Tada im granična policija izdaje propusnicu za tranzit ( nema zadržavanja u RH)

Ukoliko državljanin treće zemlje želi putovati u Njemačku, granična policija će mu omogućiti prelazak granice, ukoliko posjeduje boravak u Njemačkoj duži od 90 dana. I za sve druge EU/EGP potrebna je radna ili boravišna dozvola.

Ukoliko strani državljanin želi putovati u Sloveniju uz radnu ili boravišnu dozvolu mora posjedovati i pisanu potvrdu poslodavca o nužnosti prisustva na radnom mjestu

4. Zdravstveno stanje prekograničnih radnika pratit će se, za sada, do 30. travnja
Prekogranični radnici su oni radnici koji svakodnevno prelaze državne granice preko istog graničnog prijelaza u svrhu odlaska i povratak s posla. To su mogu biti hrvatski, ali i strani državljani koji rade i borave u RH ili BiH. Za rad u inozemstvu i pri povratku kući trebali bi putovati osobnim automobilom. Granična policija će ih svakodnevno evidentirati radi omogućavanja prelaska granice i radi osiguravanja pridržavanja kućne samoizolacije. Navedene osobe su dužne prvi radni dan po ulasku u RH javiti se izabranom liječniku ili telefonom, teritorijalno nadležnom epidemiologu. Izabrani liječnik ili teritorijalno nadležni epidemiolog će o navedenoj osobi, putem digitalne platforme za praćenje zdravstvenog nadzora COVID-19 unijeti informaciju o zdravstvenom nadzoru. Zdravstveni nadzor nad ovim osobama nema ograničenja od 14 dana, već traje do 30.04.2020. godine, s mogućnošću produljenja, a ovisno o tijeku epidemije.

5. Prijevoznici roba i drugo prometno osoblje
Vozači teretnih vozila  mogu prelaziti državnu granicu radi odvoženja  robe na mjesta istovara s tim da na mjestu istovara ne izlaze iz kabina. Robu su dužni istovariti drugi radnici. Za vrijeme dok ne rade vozači su dužni biti u kućnoj izolaciji, a ako za to nemaju uvjeta u vlastitom domu, mogu koristiti smještaj u karanteni – samoizolacija organiziranoj od strane poslodavca, a koja je prethodno potvrđena od strane nadležnih županijskih Stožera civilne zaštite. Po pozivu poslodavca mogu obavljati ponovni prijevoz, a onda po povratku opet idu u kućnu izolaciju.

Dnevni odmor moraju provoditi u prostoru kabine svog parkiranog teretnog vozila na parkiralištu poslodavca. Ukoliko se radi o tranzitu teretnih vozila preko teritorija RH, vozači vozila ne izlaze iz kabina, odnosno odmor može biti samo na određenim odmorištima (Novska – sjever, Novska – jug, ).

6. Prijevoz posmrtnih ostataka  
Sva pravila navedena za prijevoznika robe tj. vozače teretnih vozila, na odgovarajući način se primjenjuju i za transport posmrtnih ostataka u Hrvatsku odnosno tranzit preko teritorija RH. Dakle, tvrtke koje se bave prijevozom posmrtnih ostataka moraju pribaviti svu potrebnu dokumentaciju za iznošenje posmrtnih ostataka (sprovodnica). Za vozače vozila koja prevoze posmrtne ostatke važe ista pravila kao za vozače teretnih vozila svih vrsta roba. To znači da će vozač vozila s posmrtnim ostatcima, nakon što je odvezao posmrtne ostatke u BiH, pri povratku u Hrvatsku morati ići u kućnu izolaciju, s tim da će na poziv poslodavca moći obavljati daljnje prijevozničke aktivnosti bez vremenskog ograničenja boravka u kućnoj izolaciji.

Izvor: SBplus
Foto: Ilustracija/Internet

Komentari
Prethodni članakTražite posao za vrijeme korona krize? Evo što se nudi na našem području…
Sljedeći članakŽivot se polako, ali sigurno vraća u normalu: „Šušur” na novogradiškoj tržnici