Unatoč lockdownu, njemačke granice ostaju otvorene i ulazak u zemlju je još uvijek moguć – ali ne i za turiste. Turističke vize se ne izdaju.

Putovanje unutar same zemlje ograničeno je na neophodne svrhe – poput nužnih službenih putovanja. Hoteli ne smiju nuditi noćenja u turističke svrhe, javlja Deutsche Welle.

Njemačka dijeli zemlje na rizična, visoko incidencijska i područja s virusnim mutacijama. Područja velike incidencije su zemlje u kojima je ta vrijednost veća od 200 novih zaraza na 100 000 stanovnika u roku od sedam dana. Regije s posebno visokim rizikom od zaraze zbog raširene pojave određenih inačica virusa SARS-CoV-2 smatraju se područjima virusnih mutacija. Koja država spada u koju kategoriju, objavljuje se na internetskoj stranici saveznog epidemiološkog Instituta Robert Koch (RKI).

Propisi se ne odnose na osobe koje su u Njemačkoj samo u tranzitu. One međutim moraju napustiti zemlju u što kraćem roku. Osim toga osobe koje u rizičnom području borave manje od 24 sata u sklopu malograničnog prometa sa susjednim zemljama, ne moraju u karantenu. Uz to postoje iznimke za osobe koje prelaze granicu u okviru svog redovnog posla, kao i za liječnike i medicinske sestre te kada se radi o posjeti bliskoj rodbini.

22. ožujka ponovno su pooštrena pravila ulaska u Njemačku. Odlučeno je da se svi povratnici moraju sami testirati na COVID-19 prije nego što se ukrcaju na avion za Njemačku – bez obzira dolaze li s rizičnih područja i s kojom svrhom putuju u Njemačku. To se odnosi i na turiste s Mallorce, iako se otok trenutno ne smatra rizičnim područjem. Više prenosi Novilist

Građanima država članica EU-a i država na schengenskom području dozvoljen je ulazak u Njemačku. Ali i ovdje se karantenska pravila primjenjuju na ulaze s rizičnih područja. To znači: morate biti u obveznoj karanteni deset dana. Možete pokazati negativan rezultat trenutnog testa korone i prekinuti karantenu najranije od 5. dana.

Budući da Vas kao osobu koja ulazi iz druge države EU obično ne kontroliraju na granici, vaša je odgovornost poštivati ​​karantenu.Morate se prijaviti nadležnom uredu za zdravstvo odmah nakon ulaska u zemlju i navesti adresu prebivališta. Telefonski broj je: 116 117. Ako ne ispunite obvezu prijavljivanja ili karantene, možete se suočiti s visokim novčanim kaznama.

Komentari
Prethodni članakDomovi za nezbrinutu djecu gotovo duplo puniji nego 2015.
Sljedeći članakRešetari: Postavlja se unutarnja ograda i ograda za rampu invalidskog ulaza u općinu