Europski parlament na mini plenarnoj sjednici u Bruxellesu danas će raspravljati o ugovoru o pristupanju Hrvatske EU-u, a sutra će se održati glasovanje.

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Sabora Lukom Bebićem bit će nazočno i na plenarnoj sjednici i na glasovanju.

Nakon glasovanja u Europskom parlamentu preostaje još da Vijeće EU-a na sastanku 5. prosinca formalno da zeleno svjetlo i ugovor će biti potpisan 9. prosinca, neposredno prije početka sastanka Europskog vijeća koje će tada prvi put zasjedati s 28 zemalja, a Hrvatska će imati status promatrača. Punopravna članica Hrvatska bi trebala postati 1. srpnja 2013.

Ugovor o pristupanju s Hrvatskom potpisat će hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor te čelnici 27 zemalja članica.

Hrvatska dobila zeleno svjetlo

U razdoblju od potpisivanja pristupnog ugovora do ulaska u punopravno članstvo, 1. srpnja 2013., hrvatski će predstavnici sudjelovati u radu europskih institutucija kao promatrači. Moći će sudjelovati u raspravama, ali ne i glasovati. U Europskom parlamentu Hrvatska će imati 12 zastupnika.

Ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u rezultat je pristupnih pregovora koji su trajali nešto kraće od šest godina i u njemu su utvrđena prava i obveze Republike Hrvatske kao članice te dogovoreni aranžmani i prijelazna razdoblja za prilogodbu europskoj pravnoj stečevini.

Autor: hrt.hr/photo: europa.eu

Komentari
Prethodni članakSprečavanje širenja trihineloze
Sljedeći članakHDSSB: “Za svoje”