U Europskom parlametnu održana je rasprava o zaštiti oznaka zemljopisnog podrijetla za obrtničke i industrijske proizvode na kojoj je sudjelovala zastupnica Sunčana Glavak.
„Europska unija ima vrijednu baštinu svjetski poznatih obrtničkih i industrijskih proizvoda. Međutim, do sada nije imala zaštitu oznaka zemljopisnog podrijetla za nepoljoprivredne proizvode kao što su prirodni kamen, nakit, tekstil, pa i na primjer kravata čija je domovina Hrvatska, porculan“, rekla je eurozastupnica Glavak dodavši:
„Vrijeme je da proizvođači takvih proizvoda, mali i srednji poduzetnici, imaju koristi od zaštite oznaka zemljopisnog podrijetla poput proizvođača hrane i vina. To će se postići definiranjem obrtničkih i industrijskih proizvoda te obuhvaćanjem proizvoda koji nisu obuhvaćeni područjem primjene postojećeg zakonodavstva.“
Govoreći o Hrvatskoj, koja ima nacionalni sustav zaštite, eurozastupnica Glavak istaknula je da se u toj kategoriji nalaze tradicionalni obrtnički proizvodi poput paške, lepoglavske i svetomarske čipke, šestinskog kišobrana, dalmatinskog povijesnog nakita, predmeta od kristala koji se proizvode u Samoboru, slavonske narodne nošnje.
„Zaštita na europskoj razini znači veću dodanu vrijednost, bolju konkurentnost i vidljivost na tržištu, a više ulaganja omogućit će obrtnicima da promiču i štite svoje tradicionalno znanje i iskustvo. Države članice imaju zadatak oblikovati visinu naknada i postupke plaćanja kako se malim i srednjim poduzećima ne bi stvorile prepreke za registraciju. Važna brojka je da bi zaštita oznaka zemljopisnog podrijetla na razini EU-a za nepoljoprivredne proizvode mogla dovesti do ukupnog povećanja trgovine unutar EU-a između 4,9 i 6,6 posto“, kazala je europarlamentarka Sunčana Glavak zaključno poručivši da se tako vrednuju i ljudi sa specifičnim vještinama koje nažalost, u tradicijskom smislu, polako odumiru.

Komentari
Prethodni članakDvije prometne nesreće
Sljedeći članakNajavljena sanacija dionice od Nove Gradiške do Slavonskog Broda