„Škola za život” naziv je sada već dobro poznatog eksperimentalog programa kurikularne reforme obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Za ‘fazu testiranja’ novog načina učenja i podučavanja, odabrane su ukupno 72 škole – 46 osnovnih i 26 srednjih.

Na području Brodsko-posavske županije program se od jeseni 2018. godine provodi u četiri škola – Osnovnoj školi Markovac Vrbova, Gimnaziji Nova Gradiška, Srednjoj školi Matija Antun Reljković Slavonski Brod te u Osnovnoj školi Matija Gubec u Cerniku.

U tim je ustanovama provedena i Analiza opremljenosti škola i korištenja digitalne tehnologije.

Prema statističkim podatcima koje je prikupio CARNet, a koji se odnose na opremljenost učionica tih škola, čak 70 posto svih učionica u Hrvatskoj opremljeno je projektorom, dok je s ukupno 2803 pametne ploče ili interaktivna ekrana opremljeno 15 posto svih učionica, prenosi SBPlus

Isto tako, analize odgovora učenika petih i sedmih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola uključenih u eksperimentalni program, pokazuju kako njih 94 posto posjeduje vlastiti pametni telefon, dok 92 posto učenika kod kuće na raspolaganju ima stolno ili prijenosno računalo.

Takvi podatci pokazuju ono što je u današnjem modernom svijetu, obilježenom tehnologijom u svakom aspektu, dobro poznato, a to je da učenici vole takav način učenja i poučavanja.

Kako su eksperimentalnim razredima osigurani i tableti, Ministarstvo je istražilo i koliko se oni stvarno koriste u nastavi – kontinuirano je u upotrebi čak 80 posto tableta.

Nastavi li se pozitivan učinak novog načina poučavanja, uskoro će „Škola za život”, u kojoj je bitnije praktično od teorijskog znanja, biti primijenjena i na druge škole Brodsko-posavske županije.

Foto: Ilustracija 

Komentari