U nizu božićnih koncerata koji su obilježili novogradiški kraj koncertom nazvanim „Ej, ide Božić, idu sveti dani“ ljubiteljima pjesme, plesa te svima koji na Božić gledaju kao na vrijeme ljudske bliskosti sinoć su se (28. prosinca) predstavili čuvari folklorne tradicije iz Kulturno – umjetničke udruge Cernik.

Folklor je dio hrvatske kulture kroz koju upoznajemo život naših starih, a iz njihovih običaja i vrijednosti izašle su i današnje vrijednosti slavonskoga čovjeka. Jedna od tih vrijednosti, po kojoj je Slavonac poznat, je srdačnost prema dočeku gostiju koji su večeras napunili Hrvatski dom u Cerniku, a oni su svim prisutnima još jednom pokazali šarenilo narodnih nošnji čije bogatstvo potvrđuje Slavonca kao radišnoga čovjeka. Božićni je koncert postao tradicijom koju ova udruga održava od njenog osnutka 2004. godine. Ovogodišnji su otvorili domaćini čije je tamburaše uvježbao Marijan Paurić, koreografije priredio Nikola Kramar, a posebno pozdravljenu dječju skupinu  – Magdalena Sokić. Nakon koreografija Cerničana, nazvanih prigodnim naslovima –  „Da nam kolo bude veselije“ te koreografija s kojima su na sličan naziv nazvali slavonske plesove, nastupili su gosti iz Kulturno – umjetničkih društava Sijači iz Lučkog, Ravnice iz Starih Perkovaca te Zrinskog iz Brodskog Stupnika.

Kako bi upoznavali posebnosti i drugih krajeva zemlje, razna društva izvode i koreografije koje prikazuju ljepote drukčijih nošnji i drukčijih napjeva. Cerničani i njihovi gosti mogli su uživati i u dahu Mediterana, a kroz pjesme i plesove s otoka Brača te turopoljske plesove koji su dočarali život središnje Hrvatske. Udruga je tijekom svoga postojanja gostovala u mnogim krajevima Hrvatske te u inozemstvu.

Autor: Mario Trupinić/photo: hpd-tomislav.hr

Komentari
Prethodni članakBožićnim pjesmama ugrijali crkvu sv. Tereze Avilske
Sljedeći članakKako će završiti gospodarska 2011. godina?