U povodu proglašenja svetim blaženog Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije i velikog prijatelja hrvatskog naroda, u svim župama Požeške biskupije tijekom korizme bit će organizirane župne kateheze prožete temama iz blaženikovog bogatog učiteljstva o braku i obitelji. Kako bi se što kvalitetnije realiziralo posredovanje tih kateheza vrlo je važna i dobra priprava voditelja radnih skupina, odnosno triju odbora Župnih pastoralnih vijeća te vjeroučitelja i drugih župnikovih suradnika.

Stoga se ovih dana održavaju edukacijski susreti članova ŽPV na arhiđakonatskoj razini, a prvi takav održan je u srijedu, 26. veljače u Novoj Gradiški za Posavski arhiđakonat, odnosno za Novogradiški i Novokapelački dekanat.

Na samom početku susreta sve prisutne voditelje Odbora za naviještanje Božje Riječi, Odbora za liturgijski i molitveni život te Odbora za karitativnu djelatnost iz Župnih pastoralnih vijeća spomenutog arhiđakonata pozdravio je dekan Novogradiškog dekanata Željko Volarić.

Nakon molitve „Anđeo Gospodnji“ sve okupljene u vjeronaučnoj dvorani župe Bezgrješnog začeća BDM u Novoj Gradiški pozdravio je biskup Antun Škvorčević koji je na početku govora istaknuo kako tokom korizme koja je pred nama na poseban način želimo osluškivati riječ, odnosno učiteljstvo bl. pape Ivana Pavla II. o temi braka i obitelji. Tako je progovorio o ovogodišnjem korizmenom pastoralnom programu koji je zasnovan na spomenutu temu o kojoj je puno govorio i pisao blaženi papa Ivan Pavao II . za vrijeme svoga ponitifikata. Biskup je naglasio kako tim putem nastavlja i papa Franjo koji je za ovu godinu sazvao izvanrednu biskupsku sinodu u Rimu na temu braka i obitelji, a već slijedeće godine održat će se redovita sinoda na istu temu te je rekao: „Kroz sinodu ove jeseni ali i one sljedeće godine želi se na razini opće Crkve razmišljati o mnogim pitanjima koja se tiču braka i obitelji, i to u svjetlu Evanđelja kako bi došli do nekih novih zaključaka i koraka.“ Tako je naglasio kako i sami želimo kroz korizmene kateheze o braku i obitelji biti oni koji će svaku životnu situaciju nastojati evangelizirati, osobito one obiteljske koje treba osvijetliti svjetlom Evanđelja i na taj način pomoći ljudima da iziđu iz mraka odnosno problema u kojima se nalaze. Biskup je istaknuo kako se okvir za korizmeni pastoralni program prije svega nalazi u nedjeljnim svetim misama koje trebaju biti snažni susreti s Božjom Riječi i prilika za osobno pročišćenje i obraćenje, zatim Križni put petkom, uz preporuku da, ukoliko je to moguće, bude održavan posebno izvan svete mise kao pučka pobožnost koja ima svoju težinu. Biskup je u nastavku progovorio o važnosti karitativnih djelatnosti u župama tokom korizme gdje je osobito pozvao na jaču osjetljivost i brigu prema obiteljima s brojnom djecom. Biskup je na kraju svima zahvalio za dolazak a i za sve ono što će u suradnji sa svojim župnicima učiniti tokom ove korizme.

U nastavku edukacijskog susreta održana je jedna zajednička radionica za voditelje Odbora za navještanje Božje Riječi i i Odbora za liturgijski i molitveni život te druga za voditelje Odbora za karitativnu djelatnost.

 O samom korizmenom programu govorili su vlč. Ivica Bošnjak i vjeroučiteljica Patricija Brdar. Svim članovima Odbora za naviještanje Božje Riječi i Odbora za liturgijsko-molitveni život su predstavili šest tema koje će se obrađivati tokom korizmenih petaka : „Brak i obitelj po Božjem naumu“, „Obitelj – zajednica različitih osoba“, „Obitelj i njezino poslanje u Crkvi“, „Obitelj – zajednica koja se posvećuje“, „Obitelj – izvorište duhovnih zvanja“ i „Obitelj u teškim životnim situacijama“. Potom su progovorili o ciljevima kateheza i načinima, odnosno metodama koje se mogu koristiti pri realizaciji ovog programa u župama.

S voditeljima Odbora za karitativnu djelatnost radionicu je održao Goran Lukić, ravnatelj Caritasa Požeške biskupije, koji je želio potaknuti na karitativne sadržaje i aktivnosti koje se mogu i trebaju organizirati tijekom nadolazeće korizme u svim župama.

Komentari
Prethodni članakAktualni sat 7. sjednice Gradskog vijeća
Sljedeći članakEU parlamentarac Davor Ivo Stier u Novoj Gradiški