U organizaciji Općine Dragalić u srijedu, 28. listopada u Vatrogasnom domu u ovom mjestu održano je zanimljivo i korisno edukativno predavanje o ekološkoj poljoprivredi s naglaskom na ekološko voćarstvo, piše novinar Vjeko Hudolin, inače veliki zaljubljenik u prirodu, voćarstvo i agilni član Udruge sačuvajmo stare sorte. Kako ističe, o ovoj je temi govorio mr. agr. Ivan Miličević iz osječke tvrtke EKO GRUDA koji već 22 godine radi na domaćim i međunarodnim projektima razvoja i održavanja ekološke poljoprivrede.

Naglasak je bio na ekološkom uzgoju voćnih vrsta kao što su orah, lijeska i šljiva koje se posljednjih godina najviše šire u Hrvatskoj, pa i ovom dijelu Slavonije.

Na području općine Dragalić pod ekološkim voćnim nasadima trenutačno ima više od trideset hektara, a priprema se i sadnja novih. Petnaestak voćara s velikim je zanimanjem slušalo o novostima u ekološkoj proizvodnji, postavljali su pitanja i poželjeli više ovakvih susreta sa stručnjacima praktičarima. Magistar Miličević obećao je skori obilazak voćnjaka, da se vidi što već ove jeseni učiniti da se isprave neki dosadašnji propusti u sadnji i uzgoju, a najveći su nedovoljna gnojidba i zaštita ekološkim sredstvima koja su dozvoljena u toj proizvodnji.

Izvor: fb Vjeko Hudolin

 

Komentari
Prethodni članakPolicija upozorava bicikliste: Naplaćujemo kazne za one koji prekrše važno pravilo
Sljedeći članakBlagdan je Svih svetih: Ove godine pod posebnim okolnostima, maske su obavezne na grobljima