Shvaćajući važnost kvalitetne prehrane djece, u OŠ Ante Starčevića u Rešetarima organizirali su radionicu o prehrani „Graško Nestaško“ za učenike prvoga razreda, a za njihove roditelje predavanje „Prehrana djece dobi od 6 do 11 godina“. Edukaciju je održala nutricionistkinja dr. sc. Vesna Bosanac.

Kako se mnogi učenici bave sportom i plesom, razgovarali su koje namirnice daju energiju, koje su korisne za jakost i snagu mišića, koje smanjuju bol u mišićima nakon treninga te kako je voda najbolje piće za male sportaše.

“Doznali smo da djeca vole špinat, grašak i mrkvu, a od voća jabuke, jagode i banane. Dogovorili smo se da će od kuće na trening ponijeti voće, pojesti ga odmah nakon treninga i tako doprinijeti oporavku. Vjerujemo da će ih roditelji u tome podržati.” – kažu iz OŠ Ante Starčevića.

Na predavanju za roditelje se govorilo o skupinama namirnica koje čine svakodnevnu prehranu raznolikom i kvalitetnom te preporučljivom konceptu obroka kao zalogu za normalan rast i razvoj djece.

Naglasak je bio na važnosti baziranja prehrane na neprerađenim namirnica te se razgovaralo zašto izbjegavati visokoprerađene namirnice. Također su dani savjeti kako djecu koja imaju loš apetit potaknuti na konzumiranje zdravih namirnica, te kako neprimjetno, djeci koja imaju višak kilograma, pomoći smršavjeti.

Na kraju su roditelji imali priliku pojedinačno porazgovarati i savjetovati se s nutricionistkinjom.

Primjer kvalitetnog jelovnika učenika dobi 7 godina     

Doručak: palenta, svježi sir i jogurt

Užina: voćna salata (banana i jagode)

Ručak: fino varivo (meso, luk, mrkva, grašak i krumpir), zelena salata, kruh, voda

Užina u školi: sendvič sa šunkom i sirom, voda

Večera: špinat na mlijeku, pire krumpir, pečeno jaje, kruh, kakao

Autor: Slađana Ninković

 

Komentari
Prethodni članakStiže nam nova kazališna predstava: Moderni oblici patnje
Sljedeći članakBljesku u čast: Održana još jedna “Grahijada”