Još jednom dokazali kompetenciju u izradi velikih i kompleksnih prijenosnika snage

Đuro Đaković Strojna obrada ugovorila je krajem prošle godine sa slovenskim naručiteljem posao koji obuhvaća izradu tri reduktora za mosne dizalice koje se koriste u nuklearnim elektranama. Reduktori su namijenjeni za rad u teškim uvjetima, a zbog specifičnih uvjeta eksploatacije u nuklearnoj elektrani, tijekom procesa i montaže, posebna pažnja posvećena je atestima materijala i zavarivanja, postupcima antikorozivne zaštite, označavanju i sljedivosti svakog elementa.
Reduktori su teški otprilike 12 tona, a nosivost prva dva reduktora su po 160 tona, dok treći reduktor ima nosivost 400 tona. Imaju 7 stupnjeva  prijenosa te planetarni prijenosnik i sustav ručnog pogona za hitne intervencije.  Svi zupčanici u reduktorima su cementirani u zaštitnoj atmosferi, kaljeni te brušeni. Reduktori su opremljen prisilnim sustavom podmazivanja s dvije glavne pumpe te ručnom pumpom.  Radi lakšeg upravljanja i praćenja na reduktorima se nalaze senzori tlaka ulja, senzor broja okretaja, elektronskim graničnikom brzine te enkoder.
Nakon izrade i montaže svaki reduktor je testiran prema strogim kriterijima naručitelja i protokolima za nuklearnu industriju te su po pitanju buke, vibracija i temperatura ispunili sve tražene zahtjeve.
Prva dva reduktora su završena, ispitana i primljena od strane kupca dok je treći reduktor u fazi montaže.
Ovim poslom ĐĐ Strojna obrada je ponovno pokazala svoju sposobnost i kompetenciju u izradi velikih, kompleksnih prijenosnika snage. 

 

Komentari