Ono što često čujemo za Božić i dane blagdana je da treba zadržati duh Božića kroz cijelu godinu. Da. Ponekad lakše, a ponekad teže to ostvarujemo, pogotovo kada se nađemo u godini pandemije. Ono božićno što se uvijek i gotovo bez iznimke uistinu zadrži kroz godinu je – želja za darivanjem.
Gotovo isto takvo veselje ispunjava nas kad poklonimo “pravi” poklon, a ako smo isti i sami izradili, sreća je jednaka onoj kod primanja poklona za kakvim smo čeznuli. Uz malo mašte i dobre volje, spretne ruke će začas izraditi lijep poklon, koji će se zasigurno cijeniti. No ukoliko nemate vremena, niste dovoljno kreativni, uvijek se možete uputiti na Gradsku tržnicu i potražiti poklon za mamu, baku, kumu ili susjedu. 

Naša sugrađanka Đurđica Šandorović često prodaje svoje ručne radove na tržnici. 

–” Sve sama radim, nešto kupim. Prošli tjedan sam krenula s izradom božićnih dekoracija. Za jedan advenski vijenac treba mi dva sata, mada ja to radim u etapama. Prvo si pripremim sve, napravim ruže, pripremim materijal i onda počinjem slagati. Za adventski vijenac kupujem saten i tekstil, prirodne materijale nakupim u prirodi ili posadim sama ukrasne trave. Treba uložiti i vrijeme, maštu, kreativnost.. Inspiraciju tražim na internetu, po trgovačkim centrima. Većinom su ideje iz glave.

-” Naslijedila sam cvijeće od mame, po zimi ga mraz uništi, tako da sam krenula u izradu suhog cvijeća i aranžmana. Za jedan visoki cvijet treba konstrukcija od žice i tekstil kojim oblažem. A novo u ponudi su aranžmani u ukrasnim kutijama, pa i adventski vijenci za ulazna vrata.” 

-” Epidemija koronavirusa sve nas je usporila, ne možemo više ići po sajmovima, izložbama, sada je to malo stalo, ali svi vjerujmo u bolja vremena. Imam profil na facebooku, objavljujem svoje radove no ne prodajem, ljudi me već znaju pa dolaze na tržnicu kad im treba nešto za poklon, ukras za blagdane, drago mi je kad odluče kupiti kod mene a ne u trgovačkom centru, stariji kupci još uvijek cijene ručni rad,” – kaže nam Đurđica.

Komentari
Prethodni članakNastavak stipendiranja studenata biotehničkih znanosti u Slavoniji
Sljedeći članakIndustrijski park Nova Gradiška financira osposobljavanje za njegovateljice