Proizvodnja mlijeka u Slavoniji ne smije stati, mi smo spremni za suradnje s farmerima, kažu iz Dukata.

Proizvođači mlijeka u Slavoniji ne bi trebali ostati “na suhom”. Zagrebački Dukat je iskazao spremnost da uz podršku Ministarstva poljoprivrede pomogne u stvaranju preduvjeta za nastavak otkupa na otkupnom području Megglea, koji odlazi iz Hrvatske, piše Poslovni dnevnik

Prepolovljene količine

Dukat je svoje namjere iskazao na sastanku u Ministarstvu s predstavnicima Megglea i domaće mljekarske industrije. U posljednjih deset godina broj proizvođača i količine proizvedenog mlijeka u Hrvatskoj neprekidno se smanjuju.

Danas u Hrvatskoj proizvodimo manje od 50% potrebnih količina mlijeka pa je nužno održati postojeću proizvodnju, a Dukat, navode iz te tvrtke, danas surađuje s više od 2000 malih, srednjih i velikih proizvođača mlijeka diljem zemlje i predvodnik je u organiziranom otkupu mlijeka.

Samo u razvoj poslovanja kooperanata – proizvođača mlijeka u sustavni razvoj dugoročnih i partnerskih suradnji, Dukat ulaže više od 50 milijuna kuna vlastitih obrtnih sredstava svake poslovne godine.

Očuvanje ruralnih prostora

“Proizvodnja mlijeka u Slavoniji ne smije stati stoga je Dukat iskazao spremnost za ugovaranje suradnji s farmerima Megglea, u skladu s vlastitim slobodnim kapacitetima otkupa i prerade mlijeka te uz podršku Ministarstva poljoprivrede”, ističe Antun Milić, direktor Otkupa i razvoja proizvodnje mlijeka u Dukatu.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore ranije su upozorili da naša bilanca potrošnje, uvoza i izvoza mlijeka upućuje na činjenicu da Hrvatska na svom tržištu ima ogroman prostor za rast domaće proizvodnje u mljekarstvu.

“Nije nam jasno zbog čega kao strateški cilj države nije postavljen rast stočarstva, odnosno rast proizvodnje mlijeka, gdje bi se odgovarajućim mjerama taj cilj mogao dostići i gdje bi se Hrvatska priključila cilju svih zemalja EU, da proizvode vlastito mlijeko za svoje potrebe Hrvatska bi shvatila da je u tom sektoru ogromna dodana vrijednost u poljoprivrednoj proizvodnji te da je ovaj sektor jedan od ključnih za očuvanje života na ruralnom prostoru”, ističu iz HPK.

Izvor: Poslovni dnevnik 
Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari
Prethodni članakMUP traži nove mlade snage! Još kratko traje natječaj za policajce
Sljedeći članakTreći dan zaredom bez novozaraženih osoba u Brodsko posavskoj županiji