Posljednji na rasporedu ljetnog roka državne mature od obaveznih predmeta bio je onaj iz Matematike, koji se na B razini pisao u srijedu 26.lipnja. Većina učenika smatra kako je ispit bio teži no onaj prethodnih godina. Ovoga četvrtka pisala se Logika. Nakon ispita iz Matematike, većina maturanata naveliko je ‘slavila’ završetak ljetnog roka mature.

-” Odlično su prošli ispiti državne mature, bez većih problema, kao i provedba organizacije. Naši su učenici zasada zadovoljni, no vidjet ćemo hoće li biti zadovoljni rezultatima mature.” – rekao je Vladimir Andrašić ispitni koordinator u Elektro tehničkoj i ekonomskoj školi Nova Gradiška.

-” Naši učenici nisu dužni polagati ispite državne mature, no položeni ispiti će im omogućiti upis na željeni fakultet ili za nekoliko godina ako odluče nastaviti školovanje nakon četverogodišnje škole. Ove godine dvije trećine učenika pristupilo je ispitima Državne mature. Od 83 maturanta njih 58 prijavilo je ispit državne mature, s prijavljenim ispitima niže, odnosno B razine.” – rekao je ispitni koordinator.

-” Dojmovi učenika su podijeljeni, jedni su zadovoljni dok drugi gunđaju. Što se tiče težine gradiva, većina učenika je rekla kako su sve prošli kroz obrazovni program, međutim ne može se na temelju sjećanja pristupiti ispitima. Moraju se malo bolje pripremiti ako žele dobre rezultate. Htjeli smo organizirati dodatnu nastavu i pripreme, ako se javi dovoljan broj učenika. Profesori iz pojedinih predmeta su uz nastavu dodatno pripremali učenike za maturu. Pravila mature nisu prestroga. Od ove školske godine učenici nisu smjeli pisati svojim olovkama zbog prijašnjih generacija, pojedini učenici su na ispitima koristili pametne olovke s kamerom, zbog takvih pojedinaca morali su postrožiti pravila.” – izjavio je Vladimir Andrašić ispitni koordinator u Elektro tehničkoj i ekonomskoj školi Nova Gradiška.

-” Nisam primjetio da su učenici pod stresom zbog državne mature, više su pod dojmom završenog srednjoškolskog obrazovanja. Postoje oni učenici koji su se pripremali, koji očekuju nešto više jer žele upisati studijske programe, vjerujem da je njima ovo razdoblje stresno jer su uz pripreme pisali i završni rad. Naši učenici najčešće upisuju Fakultet elektrotehnike u Osijeku, zatim Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, FER u Zagrebu, šarolik je njihov izbor jer mogu prijaviti do 10 studijskih programa ali većinom se drže svog zanimanja.” – zaključio je Andrašić.

Komentari