Članovi Hrvatskog pjevačkog društvo „Tomislav“ iz Cernika punih 114 godina ponosno pronose ime svoga mjesta, a iz generacije u generaciju društvo je odgojilo niz pjevača i svirača. Nije bilo cerničke obitelji u kojoj netko nije svirao ili pjevao u „Tomislavu“, a tradicija se nastavila i danas.

Pjeva „Tomislav“ okuplja i mlado i staro, druži se i dočekuje svoje drage prijatelje. Tako je bilo i sinoć na tradicionalnoj Smotri pjevačkih zborova koja se dugi niz godina održava u ovom mjestu u organizaciji članova ovog društva i pod pokroviteljstvom Općine Cernik.

Cjelovečernji je koncert održan u prepunoj Crkvi svetog Petra apostola u Cerniku, a posjetiteljima su se predstavili članovi mješovitog pjevačkog zbora i velikog tamburaškog orkestra pod ravnanjem mladih snaga, profesorice Matee Jelinić i Marijana Paurića te renomirana društva, članovi Kulturno umjetničke udruge „Kristal – sladorana“ iz Županje, Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“ iz Slavonskog Broda, Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina, Gradskog pjevačkog zbora Lipik, Hrvatskog pjevačkog društva „Graničar“ iz Nove Gradiške te ženska klapa „Allegre“ iz Osijeka.

Bio je to nezaboravan glazbeni doživljaj, a nizale su se brojne skladbe od svjetovnih, sakralnih, tradicionalnih narodnih i klasičnih djela do popularnih zabavnih melodija.

Dobrodošlicu su gostima uputili predsjednik Hrvatskog pjevačkog društva „Tomislav“ Đuro Vuk i gvardijan Franjevačkog samostana u Cerniku fra Vjenceslav Janjić.

Bila je ovo još jedna nezaboravna glazbena večer i istinski poklon svim ljubiteljima glazbe.

Zadovoljni su i domaćini:

– Drago nam je da se i ove godine okupio veliki broj zborova iz više hrvatskih gradova te prijatelji, naši Hrvati iz Vojvodine. Ovo je jedno prekrasno prijateljstvo, druženje i tradicija s kojom nastavljamo i dalje. Hvala svima koji su pomogli održavanje ove smotre, a već nakon ovog kreću pripreme za našu tradicionalnu manifestaciju, „Cernički krmokolj“ – kaže Đuro Vuk, predsjednik HPD „Tomislav“.

Kao i svako druženje, i ovo je završilo onim obveznim „trećim poluvremenom“ u Hrvatskom domu u Cerniku, uz pjesmu, piće i iće.

 

Komentari
Prethodni članakNova Gradiška za pet: Članice „Pozitive“ posjetile naše starije sugrađane u domovima / foto
Sljedeći članakPosljednji ispraćaj smrtno stradalog razvodnika Darka Mujića