Udruga gluhih i nagluhih od ožujka 2019. provodi projekt “Društvo jednakih mogućnosti, UP.02.2.2.09.0002”. Kroz projekt pružamo uslugu komunikacijskog posrednika za ukupno 35 korisnika. Danas vam predstavljamo Josipa Bošnjaka.

Josip Bošnjak živi u Novoj Gradiški i dugogodišnji je tajnik naše udruge. Kako je rano izgubio sluh, kao dijete je pohađao osnovnu i srednju školu u Zagrebu. Nakon toga se vraća u Slavoniju, i u Požegi završava višu školu. Činjenica da je osoba oštećena sluha nikad ga nije sprječavala u njegovom usavršavanju i stjecanju novih znanja i vještina.

Josip je često posrednik između članova naše udruge i zaposlenika, odnosno projektnih timova. Aktivan je član udruge i kroz svoj dugogodišnji rad je sudjelovao u mnogim nacionalnim i međunarodnim projektima naše i partnerskih organizacija. Živi je primjer kako i osobe s invaliditetom mogu voditi uspješan poslovni i društveni život na korist cijele zajednice.

Uslugu komunikacijske posrednice koristi svakodnevno u obavljanju mnogih poslovnih i privatnih obveza. Provedba ovog projekta mu je izuzetno značajna i predstavlja mu olakšavanje poslovnog života s jedne strane, te podiže kvalitetu življenja s druge strane.

Josip često sudjeluje u inicijativama i projektima drugih organizacija na našem području i šire, te mu usluga komunikacijske posrednice u tim situacijama predstavlja iznimnu pomoć. Kao aktivan član zajednice zalaže se za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom i njihovu što veću vidljivost u zajednici, čemu ovaj projekt i teži.

Podsjetimo, cilj projekta „Društvo jednakih mogućnosti“ je osnažiti osobe s invaliditetom za ravnopravno sudjelovanje u životu zajednice kroz razvoj usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika. Specifični cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i kvalitetu života za 35 osoba oštećena sluha s područja zapadne Slavonije kroz pružanje usluge stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe.  Ukupno trajanje ovog projekta je 28 mjeseci, a vrijednost projekta je 971.630,00 hrk, sa stopostotnim intenzitetom potpore. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

Izvor: UGNG

Komentari