Udruga gluhih i nagluhih od ožujka 2019. provodi projekt “Društvo jednakih mogućnosti, UP.02.2.2.09.0002”. Kroz projekt pružamo uslugu komunikacijskog posrednika za ukupno 35 korisnika. Danas vam predstavljamo Antonia Škvorića.

Antonio Škvorić je iz Magić Male. Član je udruge već 12 godina. Najviše mu se sviđa to što udruga pruža puno različitih sportskih aktivnosti. Slobodno vrijeme mu je većinom ispunjeno obavljanjem poljoprivrednih poslova, a voli igrati i nogomet.

Rođen je kao čujuća osoba, a s 3 mjeseca je imao upalu pluća te visoke temperature te je nakon toga uslijedio gubitak sluha. Puno mu znači imati tumača / komunikacijske posrednice jer mu olakšava različite situacije koje su mu prije bile teške za komunicirati samostalno.

Uslugu tumača / komunikacijske posrednice najčešće koristi kada se treba prijaviti na HZZ ili kada treba nabaviti nekakve papire iz različitih ustanova. Projekt mu se jako sviđa najviše zato što je gluhima puno lakše i puno im znači. Jako mu je važna jer one stvari koje ne razumije posrednice mu pojasne.  Antonio je aktivan član udruge i često sudjeluje u različitim aktivnostima, od nogometa, pikada, kuglanja, stolnog tenisa, cageballa, itd. Usluge prevoditelja koristi u onim situacijama koje ne može obavljati samostalno.

Podsjetimo, cilj projekta „Društvo jednakih mogućnosti“ je osnažiti osobe s invaliditetom za ravnopravno sudjelovanje u životu zajednice kroz razvoj usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika. Specifični cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i kvalitetu života za 35 osoba oštećena sluha s područja zapadne Slavonije kroz pružanje usluge stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe.  Ukupno trajanje ovog projekta je 28 mjeseci, a vrijednost projekta je 971.630,00 hrk, sa stopostotnim intenzitetom potpore. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

Izvor: UGNG

Komentari
Prethodni članakOptimizam za turizam: ”Prošli smo rat, proći ćemo i koronu”
Sljedeći članakMUP traži nove mlade snage! Još kratko traje natječaj za policajce