Nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška, gradski su se vijećnici danas okupili na drugoj po redu sjednici koja je, po uzoru, na sve ostale u prethodnim sazivima Gradskog vijeća, obilovala međusobnim optuživanjima, raspravama, osobnim proizvanjima, ali, na sreću onih koji uplaćuju u gradski Proračun, i konstruktivnim prijedlozima i raspravama.

I ovoga se puta aktualni sat “protegnuo” na skoro dva sata, no nije za zamjeriti jer su pitanja upućena gradonačelniku i predstavnicima gradske vlasti bila vezana uz tekuću gradsku problematiku i stvari koje se tiču svih građana, pridodavši činjenicu da je Grad do izbora nove gradske vlasti funkcionirao na čelu s Povjerenikom.

Krenimo redom. Pitanje odmarališta u Biogradu na Moru, njegovog vlasništva, prodaje i daljnje sudbine uputio je vijećnik Domoljubne koalicije Davorin Slišurić. Postavio je i pitanje uređenja parkirališta u naselju Urije, cijene koštanja i je li ono uređeno u skladu s Gradskim prostornim planom.

– Vlasnik objekta u Biogradu na Moru je Savez sportova Nova Gradiška. Budući je ovaj objekt godinama zanemarivan i nije se o njemu vodila briga “pažnjom dobrog gospodara”, odlučeno je da se ovaj objekt proda po najmanjoj inicijalnoj procijenjenoj vrijednosti od tri milijuna i sto tisuća kuna. Sredstva dobivena eventualnom prodajom koristit će se za kupnju dijela sportskih objekata i terena na Strmcu koji bi se uredili i bili na korist svim našim građanima. Dosada se Grad prema ovome objektu odnosio maćehinski, rezultat svega, neiskorišten i devastiran prostor.

Što se tiče investicije uređenja parkirališta na Urijama, radilo se o “divljim” parkiralištima koje smo uredili, a radovi su financirani iz sredstava održavanja – istaknuo je gradonačelnik Vinko Grgić.

Ponovno je postavljeno pitanje asfaltiranja Ulice Seged, ali i niza drugih ulica u gradu:

– Točno je da neke ulice treba nužno asfaltirati, nužne su i pješačke staze. Do donošenja novog Proračuna pokušat ćemo riješiti dio problema, za neke je ulice projektna dokumentacija u fazi realizacije, ali nužno je riješiti i pitanje izvlaštenja pojedinih parcela.

SDP-ov Franjo Kikić postavio je pitanje rekonstrukcije Ulice baruna Trenka.

Činjenica je da ovu ulica već duže vrijeme treba temeljitu obnovu i rekonstrukciju, no radi se o investiciji od četiri, pet milijuna kuna koji su u ovom trenutku teško ostvarivi, stoga smo se odlučili na faznu gradnju. U tri etape nastojali bi riješiti i ovu ulicu – dodaje Grgić.

HDSSB-ovog Dubravka Gubića zanimalo je pitanje uređenja gradskih površina i njihova krčenja, dok se HDZ-ov Ivan Curić založio za uređenje i obnovu pojedinih ulica u južnom dijelu grada, poput Ulice Ivana Domca i Ernesta Purgarića. Upitao je i je li prostor tzv. Ljetne pozornice ima konzervatorsku dozvolu i tko je organizirao koncert grupe “Let tri”.

Ponovno je odgovorio gradonačelnik Grgić.

– Tu je i niz drugih ulica, poput Ulice svetog Vida, Domčeve… Za neke ulice u tijeku je izrada projektne dokumentacije, koncepti za rekonstrukcije ulica postoje, ali postoje i problemi. Koncert grupe “Let tri” organizirao je Grad, no zbog lošeg vremena koncert je odgođen i bit će 23. srpnja – kaže Grgić.

Nezavisnog Borislava Vidošića zanimalo je hoće li biti “Novogradiškog glazbenog ljeta” i koliko su koštali protekli izbori.

– NG ljeta će biti, dolaze nam grupa Silente, Slavonske lole i Toni Cetinski, a izbori su, za razliku od nekih spekulacija, koštali 350 tisuća kuna – odgovara Grgić.

SDP-ov Marijan Radić i ovoga puta nije propustio priliku naglasiti činjenicu da je SDP-ova Vlada u proteklom razdoblju u Novu Gradišku uložila gotovo 170 milijuna kuna, no upozorio i na konkretne probleme u Prvči koji su nastali uslijed izvođenja radova na aglomeraciji, a koji mogu uzrokovati probleme u prometu.

Vijećnik Hrvatskih laburista Stranke rada Vlatko Greiner založio se za uređenje središnjeg gradskog trga i stambene zgrade na Cvjetnom trgu u Novoj Gradiški.

– Cilj nam je centar grada kompletno preurediti i osuvremeniti. U suradnji s Arhitektonskim fakultetom krenut ćemo s analizom uređenja ovoga prostora. Želimo ga strateški projektantski obuhvatiti, kroz javne tribine analizirati, napraviti tendere i kandidirati prema europskim fondovima. Do 1. studenog završit ćemo zgradu Gradskog muzeja, preuredit će se poslovni prostor na početku Stepinčeve ulice, a namjera je kod župne crkve izgraditi kružni tok, urediti prostor i staviti ga u funkciju svih naših sugrađana, posebice gimnazijalaca. Nova Gradiška bi uskoro mogla dobiti i širokopojasni internet, a za ulaganja u novogradiškom Industrijskom parku imamo pet pisama namjere – kaže gradonačelnik Grgić.

SDP-ovu dr. Ljepšu Rakas Vujčić zanimalo je pitanje izgradnje stambene zgrade u naselju Urije financirane i izgrađene po sistemu društveno poticane stanogradnje te zapošljavanja na javnim radovima.

– Zgrada od tridesetak stanova trebala bi se graditi na ovom prostoru, kamatne stope i uvjeti kreditiranja su više nego povoljni, a dosada imamo sedamdesetak upita. Prethodna iskustva s POS-ovom zgradom su više nego pozitivna, stoga se nadamo da ćemo krenuti u realiciju ovog projekta.Na javnim radovima uposlit ćemo 75 ljudi, što je 50 % više nego u prethodnom sazivu gradske vlasti – kaže Grgić.

Na postavljeno pitanje nezavisnog Željka Bigovića o stanju u DING-u, gradonačelnik Grgić je odgovorio:

– Trideset radnika morat će vraćati dugove nekvalitetnog gospodarenja. Višemilijunski gubici ove tvrtke nastali su u razdoblju kada ste Vi bili gradonačelnik, kako to da niste bili upoznati s njima?!

Imenovani članovi pojedinih gradskih odbora

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća imenovani su članovi Odbora za Statut Grada i Poslovnik Gradskog vijeća Grada Nove Gradiške. Za predsjednika je izabran Franjo Kikić, članovi, prim. doc. dr. sc. Zoran Jukić, Marijan Radić, Slobodan Radivojević. Predsjednik Odbora za mjesnu samoupravu je Milan Mateša, članovi Zoran Jukić, Slobodan Radivojević, Vlatko Greiner.

Za predsjednicu Odbora za javna priznanja i nagrade Grada izabrana je dr. Ljepša Rakas Vujčić, članove Dubravko Gubić i Borislav Vidošić. Oporbi je ostavljeno da se dogovore tko će biti njihovi predstavnici. Po ovoj temi primjedbu je imao HDZ-ov Davorin Slišurić smatrajući da omjer gradskih vijećnika u tim odborima nije zadovoljavajući i trebao bi biti veći.

U nastavku sjednice nisu prošla izvješća o godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Grada Nove Gradiške za 2015. godinu te izvršenju Programa gradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture u Gradu Nova Gradiška.

Kao razlozi neprihvaćanja ovih točaka navedeni su nesudjelovanje gradskih vijećnika u pripremi Proračuna, premala realizacija iz Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, slaba socijalna osjetljivost, neizvršavanje plana i utroška sredstava poput gradskog bazena, pomoći socijalno ugroženim kategorijama građana, povećanih troškova reprezentacije.

Gradska su sredstva odlazila u susjedne gradove i županije, netransparentnost i nedostatak specifikacije i kao što je na kraju zaključio SDP-ov Marijan Radić: očito da se sredstava nisu trošila za građane, već osobne interese…

Predstavljen Nacrt proračuna Grada Nove Gradiške

Očekivano, poduža se rasprava razvila i oko krucijalnog dokumenta, gradskog Proračuna.

– Proračun od 62 milijuna kuna jest hrabar, ali i realno ostvariv te u društvenom, gospodarskom i komunalnom dijelu apsolutno ispravan – istaknuo je u ime Kluba SDP-a i nezavisnog Borislava Vidošića, Milan Mateša.

– Proračun jest hrabar, ali predizborni i trgovački. Pitanje je jeste li se u njegovom donošenju konzultirali s predstavnicima mjesnih odbora, građanima… Kakva je korist Grada od programa Turističke zajednice, koliki je “feedback” njihova rada?!

Predviđena sredstva od 200 tisuća kuna za gradski bazen ni u kom slučaju nisu dovoljna da bi se nešto napravilo, a sredstva od eventualne prodaje odmarališta u Biogradu na moru bilo bi bolje utrošiti u rekonstrukciju gradskog bazena, nego uložiti u Općinu Cernik. Proračun je “previsok”, a “premali” je izvor sredstava – sukus je izlaganja HDZ-ovog Davorina Slišurića.

HDSSB-ov Dubravko Gubić smatra da je ovo zajednički Proračun i trebamo ga realizirati na dobrobit svih građana, voditi računa o njegovoj realnosti i realizaciji. Zapitao je koliko se novca vraća Gradu iz Gradskog muzeja i Učilišta “Relković” te zatražio da se u Proračun ugradi stavka za otkup zemljišta za proširenje gradskog groblja i uređenje pristupnih cesta prema župnoj crkvi na Jugu.

Gradska vijećnica Ernestina Straga Šašić smatra pak da nije pravedna raspodjela i izdvajanje sredstava za sport u odnosu na ostale udruge koje djeluju na području Grada.

– Milijun i dvjesto tisuća kuna Savezu sportova, ostalima 441 tisuća kuna, smatram da to nije pravedno. Što je s novčanim naknadama za novorođenčad? Jesu li podijeljene i u kom iznosu – upitala je Straga Šašić.

-Proračun jest ambiciozan, ali i realan. Prihode koje smo planirali želimo da budu i ostvarivi. Sredstva od pomoći su sigurni prihodi na koje možemo računati, od Brodsko posavske županije povećana su sredstva, također i od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ono na što ne možemo sa sigurnošću računati prihodi su od prodaje imovine.

Izrađujemo katalog svih nekretnina u Gradu koje ćemo dati na uvid našim sugrađanima. Nastavljamo s projektiranjem nogostupa u Ljupini, idemo s uređenjem kružnog toka kod župne crkve Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, izrađena je projektna dokumentacija za parkiralište u naselju Urije, Trenkovoj, Požeškoj i Ulici svetog Roka.

Planirali smo sredstva koja će biti usmjerena u razvoj gospodarstva, svi programi društvenog razvoja i sporta dobili su više sredstava. Planiramo povećati naknade za novorođenu djecu s puno većim iznosima za svako novorođeno dijete, povećati potpore umirovljenicima i socijalno ugroženim obiteljima. S besplatnim udžbenicima nećemo ići, ali smo ove godine osigurali ljetovanje za 30 djece s područja Grada. Sljedeći se tjedan otvara gradska blagajna, a tu je i niz drugih projekata – zaključio je Grgić.

Sjednicu je zaključio predsjednik Gradskog vijeća prim. dr. sc. Zoran Jukić i uputio vijećnicima poruku:

– Zatomimo ego, smanjimo servilnost središnjicama naših stranaka i potrudimo se raditi što kvalitetnije na dobrobit i korist svih naših sugrađana!

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakSutra “Plesna večer”
Sljedeći članakKao da je jučer bilo…nemojmo se lagati sirotinja je izvukla rat, bogati su bježali, tekst napisao ratnik i hrvatski heroj.