Tradicija se nastavila i ove godine. Članovi Kulturno umjetničkog društva „Drežnik” sinoć su obilježili i svečano proslavili vrijednu obljetnicu, 20 godina postojanja i rada društva. Bila je to prigoda za podsjetiti se svih onih nastupa, članova, probi, prvih početaka i svih onih ljudi koji su obilježili rad i djelovanje ovoga društva.

Svečanost obilježavanja bili su nazočni brojni gosti i uzvanici, župan Danijel Marušić, saborski zastupnik Davor Vlaović, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške Ivana Trupina, načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, zamjenik načelnika Željko Kolaković, predsjednica Općinskog vijeća Rešetara Milka Perković, predstavnici Hrvatske radio televizije, Odjela za pučku i predajnu kulturu.

Bila je ovo prigoda i za dodjelu brojnih priznanja, zahvalnica, medalji i plaketa društva svim onim zaslužnim pojedincima i ustanovama koji su na bilo koji način pomogli radu društva.

U povodu vrijedne obljetnice, predstavljena je i Monografija autorice novinarke Višnje Mikić.

– S radošću i ponosom se danas prisjećamo početaka rada društva kada je nekolicina entuzijasta došla na ideju da selo Drežnik ožive tradicijskom pjesmom i plesom. Od te, sada već davne 1999. godine pa sve do današnjih dana, članovi ovog kulturno umjetničkog društva stasali su poput ovih naših slavonskih hrastova i ravnice u prave plesače, pjevače, čuvare narodnog blaga.

Tijekom cijelog svog rada i postojanja ime svoga sela dično su pronosili diljem Hrvatske, ali i izvan njenih granica i danas s pravom možemo reći da je ljubav Drežljana prema svojoj prošlosti i kulturnoj baštini ipak pobijedila. Drežnik je postao sinonim za kulturnu baštinu, običaje, čuvena “šetana kola” čiju je vrijednost prepoznalo i Ministarstvo kulture proglasivši ih zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom – istaknuo je načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga.

18. „Kolo na medanu” otvorio je župan Danijel Marušić poželjevši svim članovima društva još puno uspješnih godina rada i postojanja.

Oko devet godina u društvu je njihov voditelj, folklorni pedagog Nikola Kramar koji se, također, prisjetio rada s članovima ovoga društva i svih onih lijepih trenutaka provedenih s Drežljanima.

O prvima danima osnivanja i počecima rada društva progovorio je prvi predsjednik Andrija Vlaović, te sadašnji predsjednik Branko Vukšić:

– Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli, rad u društvu puno nam znači, hvala na svakoj probi, provedenom trenutku u društvu. Puno smo proputovali, družili se, pjevali, plesali, glumili, vjerujem da će se tako nastaviti i ubuduće – rekao je Vukšić.

U bogatom kulturno umjetničkom programu uz domaćine članice ženske pjevačke skupine KUD-a „Drežnik”, tamburaški orkestar pod vodstvom Hrvoja Milaka, dječju skupina KUD-a „Drežnik” koju uvježbava i vodi Josipa Akmačić, nastupili su i gosti Kulturno umjetničko društvo „Dragalić”, Folklorni ansambl Požega, Udruga umirovljenika Nova Gradiška, ženska pjevačka skupina KUD-a „Šokadija” Batrina i muška pjevačka skupina „Baje” iz Ivanovca.

Na kraju se, kao i svake godine, zaigralo zajedničko „Kolo na medanu”, središnjem trgu u mjestu, nastavila se tradicija uz pjesmu, široku, otegnutu, slavonsku, šokačku.

Bilo je ovo još jedno sjajno folklorno druženje i pravi primjer i putokaz da članovi ovog vrijednog društva nastave dalje, do neke nove, „okrugle” obljetnice.

Na svemu viđenom i doživljenom upućujemo im sve čestitke i želimo sretnu dvadesetu godišnjicu rada.

Komentari