Predsjednik Vlade Andrej Plenković je na početku konferencije za novinare podsjetio na sve mjere koje je Vlada napravila kako bi pomogla gospodarstvenicima i očuvala radna mjesta u ovoj “po mnogočemu izazovnoj 2020. godini”. Istaknuo je da je u svijetu zaraženo više od 40 milijuna ljudi, što je duplo više od stanja 10. kolovoza ove godine.

Prva mjera odnosi se na skraćivanje radnog vremena od 70 posto, smanjuje se dokumentacija koju treba podnijeti, a maksimalna mjesečna potpora po radniku raste na 2800 kuna, rekao je premijer.

Druga mjera, koju je Plenković nazvao i najvažnijom, odnosi se na uvođenje stupnjevanju potpore sukladno padu prometa. “Primjerice, potpora od 2000 kuna po radniu za pad prometa od najmanje 40 posto”, rekao je Plenković, dodavši da stupnjevanje ide do 4000 kuna, i to u slučaju kad promet padne 60 i više posto. “Korisnici potpore oslobađaju se i plaćanja doprinosa”, rekao je.

Mjera se primjenjuje od 1. listopada do kraja godine, rekao je Plenković. “Po našim izračunima, ukupan trošak svih mjera bi trebao biti između 300 i 350 milijuna kuna. Temeljni cilj je očuvati radna mjesta kod onih poslodavaca kod kojih je zbog pandemije došlo do privremenog smanjenja opsega posla”, rekao je Plenković.

Mjere bi trebale vrijediti od 1. listopada do kraja godine, kazao je Plenković odgovarajući jučer na pitanje novinara o prestanku moratorija na ovrhe.

“Ako okolnosti budu drukčije, ne znači da nećemo promisliti i o drugim načinima. Poruka je jasna: obveze koje preuzimamo moramo ispunjavati, a postoje zaštićeni računi na kojima će biti tri četvrtine primanja. Treba realno gledati na ovu situaciju”, zaključio je Plenković.

Izvor: N1

Komentari