Rade nepunih tri mjeseca, a okupljaju preko tisuću članova… Zagonetački je to klub Dragalić, asocijacija građana čiji je rad predstavljen sinoć u Gradskoj knjižnici Nova Gradiška. O radu i aktivnostima progovorili su inicijatori, predsjednik Vjeko Hudolin, dopredsjednik Branko Modrić te enigmatičari iz hobija, zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, poznati zagonetač, aforističar, pjesnik i publicist Alojz Buljan te svjetski prvak u enigmatici z Adžamovaca Antun Jurić.

Jedan od inicijatora osnivanja kluba je novinar Vjeko Hudolin, predsjednik Zagonetačkog kluba Dragalić:

– Kad sam bio djelatnik Hrvatskog radija Nova Gradiška pokrenuo sam u Novoj Gradiški Zagonetačko društvo MAR. Bili smo tada jedan od najaktivnijih klubova te pokrenuli dva zagonetačka lista “MAR” i “Zelene zagonetke” koji su izlazili na prostoru cijele tadašnje države i tiskali se u nakladi od deset i dvanaest tisuća primjeraka. Zagonetački klub Dragalić na neki je način sljednik Zagonetačkog društva “MAR” jer u Dragaliću živi i moj kolega Branko Modrić koji se također bavi zagonetkama, stoga smo odlučili pokrenuti klub – kaže Hudolin.

Okupili su članove iz cijele Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, a imaju i svoju jedinstvenu, facebook grupu:

– Imamo veliki priljev članova, dosta zagonetača, ono što je jako bitno u posljednjih tri mjeseca u Dragaliću smo stvorili sedam novih, mladih imena koja se bave zagonetačkim autorstvom. To nema ni jedan Zagreb, Split, stoga nas već sad proglašavaju najaktivnijim klubom u Hrvatskoj iako djelujemo u maloj sredini od petstotinjak stanovnika.

Planova imaju puno, kaže Hudolin. Kreću u akciju prikupljanja knjiga za buduću knjižnicu u Dragaliću:

– Krenuli smo s inicijativom da osnujemo zagonetačku knjižnicu, no sve je to brzo preraslo u veću akciju. Bit će to prava knjižnica u kojoj će biti i zagonetački klub. U dogovoru s načelnikom Općine Zvonimirom Karlikom, župnikom fra Ivom Brezovićem, zahvaljujući brojnim prijateljima i donatorima knjige nam stižu u sve većem broju. Sada moramo razmišljati i o prostoru. Rješenje su nam ponudili u prostoru vjeronaučne dvorane. Kandidirali smo se i za nekoliko projekata, povezali s udrugama… Puno toga planiramo, namjeravamo okupiti sve populacije sugrađana, organizirati radionice s mladima, igraonice, zagonetaonice – kaže Hudolin.

Svesrdnu je pomoć pružila i Gradska knjižnica Nova Gradiška na čelu s ravnateljicom Biljanom Dakić, a javljaju se i donatori koji su voljni pomoći. Jedan od njih je naš sugrađanin Željko Idžotić koji je Dragalićanima poklonio čak 160 knjiga. Planovi su tu, dobra volja i ljudi postoje, stoga, vjerujemo da će se ova uspješna, zagonetačka avantura nastaviti.

 

no images were found

Komentari