Kao i u cijeloj Hrvatskoj, na području Brodsko posavske županije budno se prati situacija u svezi sa koronavirusom. Zasada na našem području nema oboljelih, ističe dr. Zorana Marić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo grada Nova Gradiška, međutim:

– Vrlo veliki broj ljudi je stavljen pod zdravstveni nadzor, gotovo šest tisuća osoba se prati koje su došle iz zemalja u kojima postoji takva transmisija. Oni su u svakodnevnom kontaktu s nama liječnicima, epidemiolozima i pratimo zdravstveno stanje. Proglašena je pandemija, u četvrtak i epidemija i mi svi skupa moramo uložiti iznimne napore kako bi situaciju zadržali u prihvatljivim okvirima. Preporučeno je odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima je više od sto ljudi, također i sportska natjecanja bez gledatelja. Proširen je broj zemalja iz koje dolaze putnici, a nad kojima će se provoditi mjere samoizolacije. To su Kina, Južna Koreja, Hong Kong, Japan, Singapur, Malezija, Iran, Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska i Švedska.

Vozači u prekograničnom prometu koji ulaze u Republiku Hrvatsku, osim vozača u tranzitu, a dolaze iz područja koja su zahvaćena koronavirusom, temeljem rješenja sanitarne inspekcije bit će upućeni u samoizolaciju 14 dana – kaže dr. Zorana Marić.

Izbjegavajte čekaonice i direktan dolazak

– Još jednom apeliramo na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite, te se pridržavaju svih dosada donesenih uputa i preporuka. Kao zajednica, možemo pokazati odgovornost na način da ne širimo dezinformacije, kontinuirano se educiramo i vodimo brigu o higijenskim navikama. Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa.

Prevencija je ključna te molimo građane da se pridržavaju svih smjernica i uputa. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima – epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku – epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.

Moramo voditi računa o zdravstvenom osoblju i izbjegavati izlagati zdravstvene djelatnike povećanim rizicima kontakta s oboljelim osobama.

Ne idite u čekaonice jer procedura je takva ako se kod osobe dokaže prisutnost koronavirusa, svi zdravstveni djelatnici koji su bili u kontaktu s oboljelim idu u samoizolaciju i ostat ćemo bez radne snage, a to iziskuje nove probleme. Dakle, sve prvo treba objasniti liječniku telefonom.

Pojasniti o čemu se radi, jeste li bi u posljednjih 14 dana u ovim zemljama, koji su simptomi…

Treba izbjegavati čekaonice i direktan dolazak u zdravstvenu službu – apelira dr. Zorana Marić.

Komentari