Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, od 1. lipnja 2015. godine, uvelo je probir na slabovidnost kao obvezatan za svu četverogodišnju djecu u Republici Hrvatskoj, dok je u siječnju 2016. godine ministar zdravstva donio odluku o uspostavi Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti koji se provodi diljem Hrvatske.

20. lipnja 2016. godine Hrvatski sabor jednoglasno je donio odluku o proglašenju 12. rujna Nacionalnim danom ambliopije.

Kako ističe dr Slavica Konjević Pernar, oftalmolog u Općoj bolnici Nova Gradiška, u sklopu programa, djeca u dobi od četiri godine dobivaju poziv na kućnu adresu s točno određenim datumom, vremenom i mjestom pregleda:

– Probir testiranjem vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdaniji je za otkrivanje slabovidnosti, s obzirom na to da se tim jednostavnim testom može otkriti i do 97 % svih anomalija oka.

Ambliopija ili slabovidnost je smanjenje ili gubitak dijela vidnih funkcija (vidne oštrine, percepcije kretanja, osjećaja dubine prostora, razlikovanja kontrasta), a bez prisutne vidljive bolesti oka. Ambliopija je najčešća patologija vida u djece i vodeći uzrok sljepoće na jednom oku, stoga je važnost ovakvih preventivnih pregleda velika.

Rizični čimbenici za nastanak ambliopije su u više od 90% slučajeva izražene refraktivne greške i strabizam (škiljavost, bijeg oka). Postoji li refraktivna greška, tada je potrebna korekcija naočalama ili kontaktnom lećom. Ponekad je potrebno i flasterom prekriti zdravo oko kako bi se poticao razvoj vida slabovidnog oka. Liječenje traje do postizanja za dob odgovarajuće vidne oštrine, a to je u pravilu moguće do 7. godine života. Zakasni li se s liječenjem slabovidnosti, dijete više neće moći jasno vidjeti jer vidni dio mozga u ranom periodu rasta i razvoja nije bio stimuliran jasnom i oštrom slikom svijeta koji nas okružuje, stoga nije i neće biti razvijen – kaže dr. Konjević Pernar.

Vid se može korigirati ako se reagira na vrijeme

– I ovim putem želimo pozvati roditelje djece da se svakako odazovu preventivnim pregledima. U okviru ovog programa, sva četverogodišnja djeca u Republici Hrvatskoj od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dobivaju poziv na pregled na svoje ime i na kućnu adresu. Poziv sadrži kratke informacije o slabovidnosti te upute s točno naznačenim vremenom i mjestom održavanja preventivnog pregleda. Pregled nalikuje dječjoj igri pogađanja i sakrivanja jednog, a zatim drugog oka i posve je bezbolan.

Vid se može korigirati ako se reagira na vrijeme. Najviše nam je žao kada nam djeca dođu za profesionalnu orijentaciju ili nakon završene srednje ili visoke škole gdje su stekli određena zvanja, a ne mogu dobiti liječniku svjedodžbu. Onda je to žalosno za cijeli sustav. Da ne bude kasno, pozivam roditelje da dovedu djecu na pregled. On traje desetak minuta, ako je dijete pripremljeno to se sve jednostavnim pregledom može detektirati – kaže dr. Slavica Konjević Pernar.

Komentari
Prethodni članakElektrotehnička i ekonomska škola ide dalje: Izradili su električni skuter!
Sljedeći članakKino Nova Gradiška: Sutra besplatan film “Lunana”