S početkom druge faze popuštanja mjera u Hrvatskoj, zdravstveni sustav ponovno je otvorio vrata za pacijente, kao i privatne ordinacije. Kakva je situacija u novogradiškoj bolnici:

– I mi smo krenuli sukladno naputcima Ministarstva zdravstva i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske s postupnom reaktivacijom tzv. hladnog programa.

U ponedjeljak smo krenuli s određenim dijagnostičkim i terapijskim postupcima, hladnim operativnim zahvatima. Zamislili smo to na način da u ovoj prvoj fazi popuštanja svi pacijenti koji dolaze u bolnicu, dolaze po pozivu.

Liste čekanja imamo otprije, znači pacijenti koji nisu došli na red unazad posljednjih mjesec, dva dana, bit će pozivani po redu i tim će redom biti odrađeni njihovi dijagnostičko terapijski postupci i operacije. Znači, bez poziva nitko od pacijenata ne može ući u bolnicu, osim hitnih pacijenata.

Upravo iz tih razloga smo uspostavili dva trijažna punkta; uz dosadašnji na ulazu u kirurgiju, sada smo uspostavili još jedan ulazni punkt u novoj bolnici gdje će ulaziti pacijenti koji su naručeni na hladne pretrage, sve kako bi se smanjio kontakt između pacijenata i gužve.

Liste čekanja će se evaluirati te se odrediti prioriteti prema hitnosti, uz jačanje suradnje između primarne zdravstvene zaštite i bolnica. Za evaluaciju lista čekanja potrebno je utvrditi stanje pacijenta i koristiti A5 uputnice ako je potreban savjet specijalista. Jasno, pacijenti koji imaju uhodane terapije i dolaze na redovne kontrole, kod njih nije nužan specijalistički pregled te će se upućivati na pregled putem A5 uputnica i telefonskog kontakta s liječnikom. Naravno, ukoliko liječnik procijeni da je potreban pregled, pacijent će se pregledati.

Pacijenti dolaze isključivo s lista čekanja i prioritetima, odnosno onkološki i hitni pacijenti.

Kako bi smanjili liste čekanja, već sljedeći tjedan organizirat ćemo rad u dvije smjene i subotom. Uglavnom, svi pacijenti s liste čekanja bit će pozvani na preglede – kaže dr. Josip Kolodziej, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška.

Nema čekanja u čekaonicama, maksimalno će se raditi kako bi se smanjile liste čekanja

– Nema čekanja u čekaonicama, svi koji su pozvani čekaju vani i neposredno prije termina dolaze na pretragu. Molim pacijente koji čekaju vani da se drže propisanog razmaka od dva metra. To se također odnosi i na obavljanje laboratorijskih pretraga. Što se tiče funkcioniranja bolnica, preporuka je da se radi s 25 do 30 posto kapaciteta.

Ja se nadam da ćemo do kraja sljedećeg tjedna doći do 50 posto rada bolničkog kapaciteta, što se tiče mog Odjela za kirurgiju vjerujem da ćemo kroz dva tjedna doći i do sto posto iskorištenosti bolničkih kapaciteta. Kada se „uhodamo” morat ćemo maksimalno raditi kako bi smanjili liste čekanja i nadoknadili propušteno.

Ministarstvo zdravstva zbog ove situacije nam je izašlo u susret i odobrilo kupnju mobilnog rendgen aparata u vrijednosti 850.000,00 kuna koji bi nam trebao stići ovaj tjedan. Također, molio sam da nam odobre iz njihovih sredstava i kupnju još dva ultrazvučna aparata. Sve će nam to podići mogućnost kvalitetnog i brzog liječenja naših pacijenata. Sada imamo 14 liječnika na Odjelu interne medicine koji rade ultrazvučnu dijagnostiku, vratili su nam se i liječnici sa specijalizacije, neurologije, pedijatrije, vraća se i kolega na rendgen, tako da ćemo moći pružati potpunu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Prije godinu i pol dana smo kupili pet ultrazvučnih aparata, uz ova dva nova i rad u smjenama ja vjerujem da ćemo kroz šest mjeseci do godinu s ovim kadrovima i tehničkim mogućnostima uspjeti anulirati sve liste čekanja.

Što se tiče COVID ambulante, ona je maksimalno dobro organizirana, ljudi su educirani i mislim da smo se dobro snašli u novonastalim okolnostima pandemije koronavirusa. Dosada smo uzeli oko 500 briseva, nalazi u razmaku od 6 do 8 sati budu i gotovi – kaže.

U novogradišku bolnicu uloženo preko 60 milijuna kuna

– Epidemija koronavirusa nas nije omela u izvođenju radova u bolnici. Trenutno je u tijeku energetska obnova stare bolnice, Odjela palijative i psihijatrije, dijagnostike i fizikalne terapije u prizemlju. To je vrlo kompleksan i vrijedan projekt u kojem će se, uz vanjsku obnovu stolarije promijeniti krov na koji se stavljaju solarni kolektori. U sklopu projekta su promijenjeni svi vanjski toplovodi u bolnici i cijela je kotlovnica nova. Ovim projektom staru bolnicu ćemo napraviti energetski učinkovitom i ljepšom.

Ovih dana završava natječaj za energetsku obnovu nove bolnice.

Vrijednost ovoga projekta je oko 26 milijuna kuna. Nova bolnica će se kompletno izvana obnoviti, promijenit će se centralna klima, instalacije, unutarnja rasvjeta, hidroizolacija, tako da ćemo kroz 14 mjeseci imati cijelu bolnicu izvana obnovljenu.

U tijeku je obnova „šok sobe”, Jedinice intenzivnog liječenja, projekta vrijednog 2,5 milijuna kuna. Ovo što sada radimo zaista će biti vrlo funkcionalno i moderno. S tom obnovom ćemo dobiti odjel koji će zadovoljiti potrebe ovog dijela naše županije, ali i šire. Projekata je puno.

U najavi je i projekt obnove kruga bolnice vrijedan 7 milijuna kuna. Na ovaj nas je projekt u sklopu „Projekta malih gradova” kandidirao Grad Nova Gradiška. Obnovit ćemo kompletnu vanjsku infrastrukturu bolnice, sve staze, ceste, cijevi za kanalizaciju, napravit će se dva velika parkirališta s preko 200 mjesta.

Svi ovi projekti se ne bi mogli realizirati bez potpore Brodsko posavske županije. Ona nas je kandidirala i za obnovu Jedinice intenzivnog liječenja. Naime, preko Ministarstva regionalnog razvoja smo dobili značajan dio sredstava, jedan dio sredstava nam je dala Brodsko posavska županija, a dio su i decentralizirana sredstva koja opet idu od županije.

Za projekte energetske obnove također nas je kandidirala Brodsko posavska županija, a dobrim dijelom će sufinancirati dio koji nije prihvatljiv europskim fondovima.

Tijekom ove godine iz decentraliziranih sredstava značajno smo obnovili opremu bolnice. Kupili smo novi endoskopski stup za laparoskopske operacije, dvije najmodernije operacijske lampe, laser za zaustavljanje akutnih krvarenja iz probavnog trakta.

Sve ove investicije u opremi su vrijedne više od milijun i pol kuna. Naravno, tu je i nabavka najmodernijeg CT uređaja vrijednog preko 4,7 milijuna kuna, s time da smo prije mjesec dana kupili i infuzijsku špricu koja omogućuje snimanje krvnih žila s kontrastom.

S ovime smo vrlo dobro zaokružili radiološku, ultrazvučnu i endoskopsku dijagnostiku, imamo apsolutno svu opremu koju bolnica naše veličine treba imati, pa čak i nešto malo više. Teško je reći koliko je dosada uloženo u novogradišku bolnicu otkako smo ravnatelj. Negdje oko 60 milijuna kuna država i Brodsko posavska županija su uložili u našu novogradišku bolnicu – kaže dr. Josip Kolodziej, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška.

 

Komentari
Prethodni članakNovogradiška priča o uspjehu: Ordinacija doktorice Vesne Oršulić proslavila 20. jubilej
Sljedeći članakNovogradiški policajci pronašli maloljetne počinitelje krađe; kralo se i u Okučanima te Dragaliću