Kako slika govori puno više od riječi, a turizam je, ionako, definiran pomno promišljenim i strateški pozicioniranim fotografijama, i krajnji je proizvod najbolje predstaviti upravo na takav način.

Zaljubljenici u vino (  otmjeni gastronomadi tvrde kako su to, uglavnom ljudi visoko sofisticiranog ukusa i stila ) danas bi došli na svoje, da su, kojim slučajem, zalutali u rešetaračka brda na berbu grožđa organiziranu na Obiteljsko poljoprivrednom gospodarstvu Kraljić, jedinom takve vrste u našem dijelu županije.

Značajna gospodarska grana od koje se može dobro živjeti ili vrhunski turistički proizvod, kada je riječ o slavonskim vinima i priči o vinogradarstvu i vinarstu Brodsko posavske županije, još uvijek nije definirano razvojnom startegijom ovog dijela Hrvatske. Ipak, zahvaljujući entuzijazmu, edukaciji i postojanju mladih stručnjaka, koji su, istovremeno i lokalpatrioti, uz suport pravih ljudi, i slavonska bi se vina u dogledno vrijeme mogla naći na nekim hrvatskim, ali i svjetskim trpezama.

U cilju promocije potencijala slavonske zemlje, koja bi se, uz pametni pristup i pomno promišljanje mogla pretvoriti u Provansu, predstavljanja vinarstva i vinogradarstva kao značajne gospodarsko-poljoprivredne grane, ali i osmišljavanja novih turističkih sadržaja, predstavnici Obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva Kraljić iz Rešetara danas su  ( subota, 6.listopada ) spojivši ugodno, estesko i korisno, po drugi puta, za sve znatiželjnike upriličili berbu grožđa pod nazivom ” Došla jesen u mom kraju , kad se beru vinogradi djevojke pjevaju”. Teška rabota tako je, na najbolji način,  spojila sve ono navedeno u nazivu manifestacije- i sunce i ljepotu vinograda, ali i djevojke u narodnim nošnjama,  i pjesmu i tamburu, te dobro rashlađena vina poslužena uz gastronomska slavonska čudesa.

Za potpuni ugođaj pobrinuli su se članovi Kulturno umjetničkog društva iz Rešetara, kao i prateći tamburaši, a za sjajan izbor delicija, od onih sušenih po pušnicama do vrućih krafni, iskusni ženski dio Obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva. Kako je riječ o sjajno osmišljenom turističko-gospodarskom proizvodu, ni jake snage sedme sile ( novinari ) nisu izostale, a događaj su prepoznali i brodski kolege, dopisnici Večernjeg lista.

Iako je godina bila iznimno loša i za vinogradare, prvi grozdovi koji će, u tekućem obliku, biti najbolji za degustaciju,  za dvije-do tri godine, mogli bi dati prilično kvalitetno vino, kaže mladi vlasnik OPG-a Ozren Kraljić. Prema vidljivim uzorcima sladora, situacija je obećavajuća. Kada je riječ o razvojnim planovima, ono prvo što bi trebalo doći na red je izgradnja jedinstvene slavonske kušaonice vina, a nakon toga, tko zna?  Zahvaljujući kreativnosti, ali i spremnosti na rad, uz podršku općine Rešetari i županije Brodsko posavske, možda skoro zažive i vinske ceste, a autobusi sa turistima krenu put brda iznad Rešetara.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakOsvrt čitatelja na tekst – Istrage idu dalje – Sumnje u izbor načelnika u Novoj Gradiški
Sljedeći članak14. humanitarna utrka “Za tvoj krak tisuću naših”