Novogradiška Gimnazija u suradnji s Turističkom zajednicom i Hrvatskim šumarskim društvom danas je simbolično obilježila Europski dan parkova. Pod zanimljivim nazivom “Doručak na travi” učenicima su predavanje o vrstama drveća koje rastu u našem parku održali predstavnici novogradiškog Hrvatskog šumarskog društva.

– Europski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Europe s ciljem podizanja vrijednosti europskih zaštićenih područja i dobivanja javne podrške u provedbi svojih ciljeva. Diljem Europe godišnje se raznim događanjima obilježava Europski dan parkova 24. svibnja ili blizu toga datuma. I današnjom akcijom želimo naglastiti da zaštitom prirodne i kulturne baštine osiguravamo kvalitetu i raznolikost krajozbraza te pridonosimo zajedničkom bogatstvu i životu u zdravijem okruženju. Htjeli smo osvijestiti naše učenike i kolege, ali i sugrađane da je imati park u srcu grada zapravo privilegija. Htjeli smo učiniti da učenici osjete da žive zajedno s parkom koji nam je u susjedstvu. To smo učinili kroz dvije akcije, jedna je “doručak na travi” jer u europskim gradovima koji imaju parkove postoji običaj da građani uživaju u tim parkovima i na taj način žive s prirodom. Druga je akcija bila u suradnji s novogradiškim Hrvatskim šumarskim društvom koji su održali predavanje u vrstama drveća koje raste u našem parku – ističe ravnateljica Gimnazije Ljiljana Ptačnik.

– Krajem 19. stoljeća na središnjem prostoru trga zasađen je gradski park, oblikovan po uzoru na francuske perivoje s pravilnom mrežom staza uokvirenim redovima živice i cvjetnim lejama. Središnji dio parka zasađen je raznolikim stablašicama i grmolikom vrstama (62 vrste). Najzastupljenije stablašice su lipa, kesten, javor, tisa, bor, pajavac i jasen.

Zanimljiva je činjenica da u našem parku od rijetkih i ugroženih vrsta drveća rastu Ilex aquifolium i Taxsus baccata te egotične vrste: Saphora japonica, Koelreuteria paniculata, Thuja plicata Ginko biloba i Cedrus atlantica – ističe diplomirana inženjerka šumarstva Ivana Ribarović Majanović.

Učenike i njihove profesore u današnjem su “Doručku na travi” danas podržale i zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić i direktorica Turističke zajednica Dinka Matijević.

 

no images were found

 

 

Komentari