Sezona svježeg povrća proteklih je dana izmamila velik broj građana na gradsku tržnicu koju su doslovce preplavile rajčice, špinat, mladi luk, rotkvice…

Kada je riječ o rajčicama za koje mnogi tvrde kako ih je nemoguće uzgojiti “po domaći”, a da već početkom svibnja budu crvene, sočne i spremne za prodaju, dio građana sumnja dok ostatak redovito kupuje.

-” Ako rajčica bude dobra kupit ću ponovno, ako bude kao stiropor neću propasti za 15 kuna. Inače, domaće je uvijek lako za prepoznati, tako da ne me nitko neće prevariti dva puta – kaže nam Marija, koju smo zatekli u kupovni namirnica na tržnici.

Jagoda je prvo voće koje u proljeće dolazi na tržište iz domaće proizvodnje i potrošači ih jedva dočekaju. Uz svježe povrće Novogradiščane proteklih dana na tržnicu mami i domaće voće, ponajprije jagode koje je moguće kupiti za iznimno povoljnih 15 kuna, za 500 grama.

Jagode su bogate kalijem koji dobro utječe na živčani sustav, dobar je za bubrege i dobar protiv visokog tlaka. Jagoda također sadrži kalcij i fosfor, koji su dobri za kosti, magnezij, koji pomaže u borbi protiv stresa, te željezo, koje daje energiju mišićima. Sadrže vitamin C i A, vlakna, folnu kiselinu, željezo i bioflavon, a to su sve tvari koje djeluju antikancerogeno. To je jedino voće koje ima sjemenke izvana, a ne skrivene u mesu voća. U prosjeku, jedna jagoda ima oko 200 sjemenki. Jagode su dobar lijek protiv probavnih smetnji, a list i korijen jagode se koristi kao lijek protiv kostobolje. Svježe ubrane jagode mogu poslužiti i za ublažavanje posljedica opeklina na koži.

No, jagode koje kupujemo u trgovinama, najčešće su uvozne, a razlika između njih i domaćih je ogromna. Kako biste bili sigurni da kupujete prave domaće jagode, iskoristite nekoliko jednostavnih trikova po kojima ćete raspoznati domaće jagode od uvoznih.

Jedna od prvih razlika je boja. Naime, kada prerežete uvoznu jagodu dobit ćete presjek bjelkasto roze boje. Najčešće neće biti puno sjemenki, a centar bi mogao biti skroz bijel. Ako je jagoda potpuno crvena iznutra, kao i izvana, to također se radi i tretiranom voću. Domaće jagode imaju različite boje, od tamno crvenih do svjetlijih, unutrašnjost im je rozo-crvena i ima mnogo sjemenki. Boja peteljke biti će svjetlo zelena.

Najlakši način za prepoznati domaću jagodu je po mirisu i okusu. Uvezene jagode miris i okus gotovo da nemaju, dok domaća jagoda ima intenzivan miris svježeg voća koji podsjeća na umjetni sok. Okus domaće jagode je intezivan, blago kiseo ako se radi o svjetlijim plodovima, a blago gorak ako se radi o plodovima koji stoje već neko vrijeme, prenosi Zagrebinfo.

 

 

Komentari
Prethodni članakOpćini Rešetari 64.000,00 kuna iz Programa podrške poboljšanja materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima
Sljedeći članakOŠ Ljudevita Gaja: Odrađen prvi dio akcije sakupljanja starog papira