SLAVONSKI BROD- Lokalna gastronomija, sa svojim okusima i mirisima, kao dio kulture, baštine, običaja i svakodnevnog života ljudi, u svijetu se sve izraženije ističe kao nezaobilazna sastavnica turističke ponude. Kao vrijednost i nova kvaliteta koja pruža doživljaje nečeg što je drugačije. A drugačije je, nema sumnje, ono što je lokalno, izvorno i tradicijsko. Uz to uživanje u hrani koje je danas sve značajniji motiv za putovanje, ali i bitan element ocjene ukupnog doživljaja i zadovoljstva gosta turističkim odredištem, upućuje na potrebu sustavnog razvoja turističke ponude u HRVATSKE TRADICIJE području kulinarskog naslijeđa. A to naslijeđe sagledavamo kao širi pojam koji obuhvaća pripremu tradicionalne hrane po starim receptima i načinima, upotrebi lokalnih namirnica i proizvoda i koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju, proizvodnju i kulturu te je na kraju važan dio održivog razvoja.

Standard Okusi može se utvrditi za ugostiteljske objekte (turističko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, kušaonica, etno kuća, bistro, gostionica, krčma, restoran, kavana, hotelski restoran) koji zadovoljavaju propisane osnovne uvjete i vrednovanjem kroz 5 kategorija (hrana, usluga, piće, ambijent, okoliš) od kojih svaka sadrži pet kriterija, ostvare minimalno 75 od mogućih 100 bodova.

U suradnji i partnerstvu sa Županijskim turističkim zajednicama prvi standardi dodijeljeni su tijekom 2015.g. objektima na području Vukovarsko-srijemske županije (7) i Varaždinske županije (14), a nakon toga slijedile su Požeško slavonska županija (8), Krapinsko-zagorska županija (14), Zagrebačka županija (10), Sisačko-moslavačka županija (14), Koprivničko-križevačka županija (13), Brodsko-posavska županija (13), Ličko senjska županija (12) i grad Zagreb (1). Standardom Okusi tradicije obuhvaćeno je trenutno 106 objekata s područja 9 županija. Tijekom 2018.g. projekt se nastavlja na području pet novih županija, a 2019. obuhvatom svih hrvatskih županija u cijelosti će završiti provođenje njegove prve faze.

– Namjera nam je bila umrežiti i brendirati proizvode i usluge naših ugostitetlja, pozicioniranje na tržištu i promocija. Okusi graničarskog posavlja naziv je koji puno govori o kraju, tradiciji i običaju. Ovo je jedna točka na “i” i sve više turista dolazi u Slavoniju iz razloga što cijene kvalitetu, autothtnost, posebnost naše gastronomije i svega ooga što nude naša obiteljska turistička gospodarstva, restorani i svi ugostitelji. Projekt je pomoć svima njima jer danas oni rade sve i nemaju vremena za marketing. Ovdje je riječ o promociji na način da idu na nacionalni portal Okusi, dobivaju jelovike prevedene na strane jezike, promovirati ćemo ih putem digitalne kampanje, brošure i svega ostalog. No, u konačnici to je naša zadaća i cilj prema njima. Današnjim  danom njihova kvaliteta samo je potvrđena.- kazala je Ružica Vidaković, direktorica Turističke zajednice  Brodsko- posavske župnije.

Projektom upravlja DMK Vall042 u partnerstvu s Turističkim zajednicama županija, lokalnim turističkim zajednicama i nositeljima standarda Okusi tradicije.-  Polazeći od navedenih spoznaja razvijen je i projekt Okusi tradicije koji se bavi unapređenjem ponude tradicijskih lokalnih jela u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata, umrežavanjem nosioca standarda Okusi tradicije radi zajedničkih poslovnih, edukativnih, promotivnih i marketinških aktivnosti te sustavnim razvojem novih turističkih proizvoda u području gastronomije i kulture blagovanja u cjelini.Glavni cilj je označavanje (labeling) ugostileljskih objekata nosioca standarda Okusi tradicije i izgradnja njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela i pića.Krajnji cilj je kontinuitet i održivost kvalitete ponude, postizanje izvrsnosti i inovativnosti u upotrebi tradicijskih namirnica, te u konačnici oblikovanje tematskih restorana – restorana s tradicijom, koji će stalno nuditi više tipičnih lokalnih jela, a gostima pružati i mogućnosti aktivnog sudjelovanja u pripremi jela.- kazao je direktor projekta Borislav Šimenc.

Sudionici projekta su ugostiteljski objekti koji u suglasju sa utvrđenim osnovnim standardima i pravilima u dnevnoj ponudi imaju minimalno dva lokalna tradicijska jela i šest etiketa pića, od kojih najmanje četiri vina. Označavaju se standardiziranom pločom sa jedinstvenim znakom i logotipom uz dodatak lokalno prostornog određenja. Certifikate je danas dobitnicima podijelio župan Brodsko- posavske županije Danijel Marušić i predsjednik Turističke zajednice Brodsko- posavske županije.- Ovo je bito u brendiranju svih naših ugostitelja, ali jednako tako ovim projektom širi se informacija da mi u Slavoniji imamo i te kako dobru gastro ponudu koja može privući brojne turiste. Ova plaketa ujedno i priznanje njihovom dosadašnjem radu. Baranja nije ništa kvalitetnija, samo su ranije krenuli sa promocijom, mi se imamo s čime ponositi, imamo ljude koji to mogu nositi i pojačnim anganžmanom turističke zajednice pa i županije, kontinentalni turizam može se u Slavoniji razviti sa svim svojim specifičnostima koje nosi.- kazao je Danijel Marušić.

Trinaest dobitnika ovih standarda s područja Brodsko-posavske županije su:

Pansion “Slavonski biser” (Nova Gradiška)
Hotel “Kralj Tomislav” (Nova Gradiška)
Restoran “Dukat” (Nova Gradiška)
Restoran “Grozd” (Slavonski Brod)
Rodino gnijezdo (Slavosnki Brod)
Hotel “Savus” (Slavonski Brod)
Restoran “Oroz” (Slavonski Brod)
Restoran “Uno” (Slavonski Brod)
Hotel “Art” (Slavonski Brod)
Eko-etno salaš “Savus” (Bukovlje)
Ranč “Marin” (Garčin)
Kuća dida Tunje (Oprisavci)
Restoran “Đeram” (Velika Kopanica)

no images were found

 

 

 

Komentari
Prethodni članakPolicija će danas pojačano nadzirati promet, kažnjavati neodgovorne vozače, uzorne nagrađivati
Sljedeći članakOdržan “Sretan Božić i Nova Gradiška” house party