Vjernici župe Dolina kod Bosanske Gradiške proslavili su blagdan svoje nebeske zaštitnice, okupivši se u dolinskoj crkvi. Nekoliko stotina vjernika iz različitih krajeva Hrvatske i brojnih europskih država došli su u svoj rodni kraj.

Prije početka sv. mise, obišli su grobove svojih najmilijih u Donjoj Dolini, zapalili svijeće,  pomolili se i s tugom  prisjetili  života u Dolini prije početka nametnutog rata.

U dolinskoj crkvi, misno slavlje je predvodio p. Damir Šokić – dominikanac sin župe Dolina, koji sada svećeničku službu obnaša u Dominikanskom samostanu u Bolu na otoku Braču. U koncelebraciji je bio  bosanskogradiški župnik, vlč. Pero Čolić, koji je ujedno i upravitelj župe Dolina.

U nadahutoj propovijedi, koja je izmamila i suze u očima mnogih vjernika, naglasio je ljubav prema rodnom kraju, s poticajem da se on nikada ne zaboravi, a u župnim oglasima naveo je sve poslove koje bi trebalo obaviti do 2020. godine, kada će župa Dolina proslaviti svoj stoti rođendan.

Između ostalog, vjernike čeka: dovršetak započetih  radova  glede ograde  oko crkve, izrada i postavljanje ograde na crkvenom koru, bojanje crkve, izgradnja nogostupa oko iste, radovi na župnoj kući, koja je tijekom rata opljačkana i devastirana, obnova kapelice sv. Ane u Novom Selu, uređenje ograde oko groblja “Gradina” u Donjoj Dolini i postavljanje ulaznih vrata na grobljansku kapelicu, adaptacija zvonika i kupnja novoga zvona, jer je  postojeće tijekom rata ukradeno.

Na kraju sv. mise, p. Damir Šokić  blagoslovio je spomen ploču ugrađenu ovih dana  u zid dolinske crkve, a posvećenu dolinskim župnicima – mučenicima. Ploča je od bračkog kamena, obrađena u poznatoj klesarskoj školi, a sjajnim slovima piše:  

 

           “DUHOVNIM PASTIRIMA DOLINSKE ŽUPE, KOJI SVOJE POSLANJE

                                          ZAPEČATIŠE KRVLJU SVJEDOČKOM

 

         mons. NIKOLA BILOGRIVIĆ (1883. – 1947.), Dolina 1928. -1929.

         fra IGNACIJE IDŽOTIĆ OFM (1903. – 1945.), Dolina 1940. – 1944.

         vlč. MARKO ŠALIĆ (1934. – 1993.),  Dolina 1963. – 1967.

         vlč. RATKO GRGIĆ (1944. – 1992.), Dolina 1978. – 1986.

         mons. KAZIMIR VIŠATICKI (1939. – 2004.), Dolina (1986. – 1995)  i (1999. – 2004.)

 

                    BOGU ZAHVALNI ZA ISTINSKE SVJEDOKE VJERE

                                       VJERNICI ŽUPE DOLINA”.

Autor: Višnja Mikić

Komentari