U nedjelju, 31. ožujka, započet će ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed – s 2 sata ujutro na 3 sata.

Državni zavod za mjeriteljstvo priopćio je da će ljetno računanje vremena trajati do nedjelje, 27. listopada.Računanje vremena pomiče se za jedan sat unaprijed, tako da se 2 sata i 0 minuta računa kao 3 sata i 0 minuta, odnosno da se kazaljka sata pomakne za jedan sat unaprijed.

Vezano uz ljetno računanje vremena, danas su zastupnici u Europskom parlamentu glasovali o prijedlogu Direktive o ukidanju pomicanja sata uvjetovanog izmjenom godišnjih razdoblja, pišu novosti.hr

Tako bi se posljednje zajedničko pomicanje sata na ljetno računanje vremena trebalo dogoditi posljednje nedjelje u ožujku 2021., a države članice koje žele ostati pri zimskom računanju vremena trebale bi svoje standardno vrijeme promijeniti posljednje nedjelje u listopadu 2021.

Prije donošenja odluke o tome koje će standardno vrijeme primjenjivati, države članice trebaju provesti vlastita javna savjetovanja kako bi uzele u obzir želje građana. Za provedbu ove Direktive potrebna je međusobna suradnja država članica kako bi se na usklađen i koordiniran način donijele odluke o predviđenom standardnom računanju vremena. Kako bi se izbjegli poremećaji u prometu, komunikacijama i drugim sektorima, države članice trebale bi najkasnije do 1. travnja 2020. obavijestiti Komisiju u slučaju da namjeravaju promijeniti svoje standardno vrijeme posljednje nedjelje u listopadu 2021. Najkasnije do 31. prosinca 2025. Komisija bi trebala podnijeti izvješće o evaluaciji primjene i provedbe ove Direktive Europskom parlamentu i Vijeću.

Međutim, ako Komisija utvrdi da predviđeni vremenski aranžmani mogu značajno i trajno ometati pravilno funkcioniranje jedinstvenog tržišta, može podnijeti prijedlog za odgodu primjene Direktive za najviše 12 mjeseci i podnijeti novi zakonodavni prijedlog.

Izvor: novosti.hr

 

Komentari
Prethodni članakDavor Vlaović o brodogradilištima: Hrvatska industrijska agonija traje 30 godina, u Uljaniku se nastavlja
Sljedeći članakSmanjimo nezaposlenost: Staro Petrovo Selo priprema nezaposlene za tržište rada