Stručna suradnica Industrijskog parka Nova Gradiška za europske fondove mag.oecc. Larisa Dokuzović danas, 13. veljače, u prostorima Poslovno inovacijsko potpornog centra Nova Gradiška počela je višednevni seminar na temu “Kako osmisliti i napisati projekt te dobivati sredstva iz pretpristupnih fondova”.

Na početku seminara, Dokuzović je definirala projekt i upoznala s pojmom upravljanja projektnim ciklusom. Projektni ciklus, kao skup alata za izradu i upravljanje projektom, dijeli se u dvije faze, fazu analize i fazu planiranja. Pod fazom analize podrazumijevaju se analiza dionika, problema, ciljeva i strategije. Faza planiranja pak podrazumijeva logičku matricu, te pripremu i raspored aktivnosti, troškova i resursa. Svaku od tih analiza, predavačica je temeljito objasnila sudionicima, koji su ih potom objasnili unutar svojih imaginarnih projekata.

Ono što bi svaki projekt trebao imati je i jasna financijska i ekonomska analiza, odnosno, valja zaključiti je li uopće potrebno ulaziti u projekt ako troškovi nadilaze njegovu korist. U tom slučaju, evoluacijski odbor bi mogao odbiti projektni prijedlog. Dokuzović je ukazala i kako projekti trebaju biti dijelom usklađeni s nacionalnom, a dijelom s europskom razmjernom politikom i strategijom. U nacionalnim prioritetima su svakako programi Vlade te razvojni programi nedržavnih sudionika. U fazi same implementacije projekta, Europski fondovi budno prate uspješnost provedbe aktivnosti, i to u narednih 7 godina.

Dio seminara posvećen radionici sa sudionicima, otvorilo je biranje imaginarnog projekta, gdje je svatko, individualno ili u grupi, odabrao projekt, opisao ga, odredio njegove ciljane skupine, krajnje korisnike te partnere. Seminar je na trenutke više nalikovao javnoj tribini nego radionici. Reakcije su prvenstveno izazvane lošim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i njegovim čestim izmjenama, što po nekima ide na štetu projekata koji u procesu provedbe zaostaju s aktualnim odredbama zakona.

Seminar, koji će trajati do kraja ovoga tjedna, organizira Industrijski park Nova Gradiška d.o.o. za razvoj i ulaganje, u okviru provedbe projekta “Obrazovanje za poduzetništvo” za 2012. godinu Ministarstva poduzetništva i obrta Republike Hrvatske.

Autor: Zorislav Knežević

Komentari
Prethodni članakMedij u kojemu žive mali ljudi
Sljedeći članakKradljivac uhvaćen “na djelu” u obiteljskoj kući